IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се значително поскъпване на природния газ от април

Председателят на ДКЕВР ревизира в посока нагоре прогнозата си за цената на газа и не потвърди, че поскъпването на тока ще е с едноцифрено число

13:03 | 13.03.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Очаква се значително поскъпване на природния газ от април

Очаква се значително поскъпване на природния газ от 1 април. Това прогнозира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Само преди седмица Семерджиев беше категоричен, че от началото на април цената на природния газ няма да се увеличи с повече от 7-8%, въпреки че предложението на Булгаргаз е за поскъпване с близо 26%.

Сега шефът на регулатора посочи, че от април ще бъдат вдигнати и цените на парното отопление, като се отчете и увеличението на синьото гориво не само от април, а и от януари, когато то беше близо 5%.

„За съжаление очакванията ми, че нивата на цените на петролните продукти ще се успокоят, не се сбъдна - имаме рекордни цени на петролните продукти, а цените, по които се изчислява стойността на природния газ у нас зависят от тях“, мотивира променената си позиция Семерджиев.

Той допълни, че в посока поскъпване на газа влияе и съотношението долар-евро. По думите му всички тези фактори водят до повишаване на цената на природния газ.

Същевременно Семерджиев отказа да потвърди също направената съвсем наскоро прогноза, че цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли няма да се вдигне с двуцифрено число.

Сега председателят на ДКЕВР каза само, че значителното увеличение на цената на природния газ ще повиши допълнително цените на електроенергията от когенерации, което ще повлияе и върху формирането на цената на тока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
tati
преди 12 години
Докато във Бг-то има агнета за колене другарите капиталисти ще си ги колят ама както им падне.На човек като не му изнася се понася към бойното поле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Не само, че нямат основание ами се направи анализ как газа трябва да поевтинее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
MarkoM
преди 12 години
Ако проследите тук в Инвестор графиките на изменение на курса долар /евро и изменението на цените на петрола, ще видите, че реално няма никакво повишение на цените спрямо не много далечни предишни периоди назад във времето. Просто така им е изгодно да си го тълкуват и Българ газ и Лукойл. А относно цената на тока и цените на хляба и яйцата - не мога да разбера, защо примерно хлебарите се оправдават с очаквано повишение на цената на електрическата енергия за битови потребители, след като те работя с цени за промишлени потребители, а там няма да има вдигане на цената....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
msimov
преди 12 години
Не се и съмняваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още