IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова поиска задължителна застраховка на частните сгради

Министърът ще предложи идеята на следващото заседание на Министерския съвет

14:42 | 02.06.12 г. 47
<p>
	Лиляна Павлова. <em>Снимка:БТА</em></p>

Лиляна Павлова. Снимка:БТА

Трябва да бъде въведена задължителната застраховка и за сградите, които са частна собственост, заяви министърът на регионалното строителство и благоустройство Лиляна Павлова пред Дарик радио.

Павлова подчерта, че това е личното й мнение, но уточни, че идеята ще бъде обсъдена на следващо заседание на Министерски съвет.

„Законът и в момента казва, за съжаление само за държавната и общинската собственост, това е задължително. Аз смятам, че всички сгради, независимо дали са частна или държавна собственост, трябва да имат задължителна застраховка”, каза тя.

„За колата правим и задължителната „Гражданска отговорност”, правим си и „Каско”, а за дома ... Това е посоката, както се грижим за колата си, така да се грижим и за дома”, коментира министърът.

„Голямата тема според мен е, че сега вече всички осъзнаха защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт. Застраховка плюс технически паспорт са двете задължителни неща за всеки собственик в една сграда, независимо дали е къща или блок”, добави тя.

Павлова отбеляза, че в България частната собственост е почти 98%. „Това го няма никъде в такъв размер. Няма нищо лошо, но след като сме частни собственици, трябва да се грижим за своята собственост - движима или недвижима”, уточни тя.

„Аз бих подкрепила с колегите да вземем това решение. Защото ние не трябва да се интересуваме само вътре какво се случва в нашия дом, а трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части”, изтъкна Павлова.

В последните дни застраховането на сградите стана тема на редица дебати след силното земетресение от 22 май в Пернишко. Трусът беше усетен на територията на цялата страна, а в района на епицентъра в следващите дни бяха регистрирани десетки по-слаби трусове.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 0
BGNabliudatel
преди 12 години
10 % увеличение на тока... цени на горивата като при 147$ за барел, при реални в момента под 100$ ... здравно осигуряване, пък като отидеш в болница - ценички, таксички, екипчета ... лекарствата едни от най скъпите в EU ! ... за лихвичките да не говориме най-добрите в EU ... На чужд гръб и 100 тояги са малко - Българска народна поговорка ! Това също да го обсъдят на следващо заседание на Министерски съвет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
нека се опита да застрахова гетата.. (chuckle)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
mitkopom
преди 12 години
Айдеее да напълним още повече гушките на застрахователите, щото видите ли малко им идва печалбата от Гражданска отговорност. Овцете може още да се стрижат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Здравните и пенсионните осигуровки са задължителни, защото чрез тях хората плащат издръжката на ***. Ако мислиш, че на управляващите им пука, дали днешните 40-годишни хора някой ден ще вземат пенсия, ного се лъжеш.Бедните хора и въобще всички хора могат да си мислят както им оттърва и това си е тяхно право. Щели да протестират.... ами това също е тяхно право - но аз пък не мисля, че е мое задължение да плащам с данъците си за ремонтът на къща, чийто собственик е предпочел да си купи ракия, вместо да я застрахова... но и не съм съгласен, че тоя селянин трябва да бъде задължаван да застрахова СВОЯ си имот.... достатъчно е да знае, че ако не се застрахова и наводнение или земетресение го сотави без покрив, ще трябва да иде да живее в гората... оттам-нататък он си прави сметката. Щом е достатъчно голям да гласува и да слага да ме управляват *** като Питекантропът и ***, значи е достатъчно голям да носи отговорност за къщата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Абе никакви застраховки - тя, Държавата трябва да ми плаща за всички Божии злини и даже за тва че живеем още тук! - Нещо като рента да речем. Аз лично, чакам да *** блъсне едно наводнение отнякъде па да отида и аз да спретна една демонстрация, примерно... За пари ... Ей така и на мен да ми дадат... Айде, че ми се пуши. Абе ако сметна, аз, за един месец изпушвам сам без жената, емен-емен към четири застраховки за къщата! Ай на бас!Абе те политиците ша дават ... А не дадат, а съм гласувал за опозиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 0
Svrakata
преди 12 години
Сравнението със застраховката за колата е безумно - смисълът ГО да е задължителна е, че можеш да причиниш вреди на трети лица, а не да ти е защитена собствената кола. ГО е задължителна защото нямаш икономически стимул да плащаш за да защиш другите от евентуални свои действия. Но при бедствие моята къща не може да причини вреди на трети лица - прави го самото бедствие. Застраховката на имуществото е подобна на Каско, но Каското не е задължително (е изисква се от лизингодатели, за гаранция и т.н., но това са частни отношения). Държавата няма основание да те кара задължително да си правиш каквато и да е застраховка. Вместо това тя трябва при бедствия да се опита да стимулира все пак тези, които са се застраховали вместо да раздава пари на калпак. Още повече, че ако застраховката стане задължителна при голямо бедствие не е ясно как точно застрахователите ще успеят да го покрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
pavlikenski ziganin
преди 12 години
ха ха ха ха задължителна работа и задължителна работна заплата този комунизъм ,задължително подстригване и униформа , при евреите и жените служат в казармата задължително та не е лошо и тя да послужи малко , така да се каже да внесе световния опит , малко бягане с пълно бойно и противогаз , малко войнишка храна и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
unicornblade
преди 12 години
Идеята сама по себе си не е лоша. Лошото е, че с политиката да бъдем държава с евтин труд едни 20 лева на масовия човек му идват пряко сили.Тъжно е направо.А иначе на мен ми се струва нещо като пробване, колко ще изреве обществото, ако се прокара това лобистко законче. А и да не забравяме, че застрахователите плащат на държавата 2 % Данък оборот :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
supertrader
преди 12 години
Това е поредната глупост, напълно излишно да се събират пари от хората. Никаква застраховка няма да им покрие щетите.Тези въобще ли не се вслушват какво мислят хората и откъде е таво желание да ги настройват максимално срещу себе си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
MZ/X
преди 12 години
Императоре, на теория това звучи много добре, но на практика не се получава така! Бедните хора мислят от днес за утре и ако зависеше от тях нямаше да имат нито здравни, нито пенсионни осигуровки! Същото е и със застраховките срещу природни бедствия. Когато обаче едно земетресение разруши къщите на стотици хиляди българи и те излезат да протестират пред парламента и от безизходица тръгнат да чупят, рушат и крадат, правителството няма да има друга алтернатива и ще трябва да им помогне за да успокои социалното напрежение! Тогава ще се окаже, че отговорните трябва да плащат два пъти, а безотговорните ще живеят на гърба на отговорните граждани!Не е случайно, че здравните и пенсионните осигуровки са задължителни, а не въпрос на избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още