IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва през септември ще е готов анализът за преструктуриране на администрацията

Възможно е Световната банка и ЕБВР да кредитират извънредните ремонти на мостовете

10:15 | 04.06.12 г.
Едва през септември ще е готов анализът за преструктуриране на администрацията

Окончателното преместване на първите две административни структури от София в Пловдив и Бургас ще стане едва след септември, когато бъде готов анализът за преструктурирането и когато бъдат направени съответните законодателни промени. Това съобщи министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев в интервю за БНТ.

След като кабинетът възложи на министрите на икономиката и земеделието да започнат подготовка по преместването на дирекцията и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури от столицата в Пловдив и Бургас, министърът по еврофондовете получи задача да подготви анализ за възможното финансиране на това преструктуриране с европейски средства.

През септември се очаква да бъде готов и финансовият анализ, който трябва да покаже не само какви средства ще бъдат необходими за преместването на някои от агенциите, но също и дали няма да се наложи промяна в числеността на администрацията в други ведомства. Дотогава се очаква да бъдат подготвени и съответните промени в законите за администрацията, държавния служител и Трудовия кодекс, посочи още Дончев.

„България единствена от останалите европейски държави няма система за цялостна оценка за администрацията“, посочи още министърът. Той поясни, че оценка се прави всяка година и по определени критерии показва доколко държавната администрация е изпълнила обществените си ангажименти.

По повод средствата, които правителството трябва да намери за извънредните ремонти на мостовете и виадуктите, които се налагат след земетресението, министър Дончев поясни, че е възможно да се ползва кредитиране от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Дончев припомни, че пренасочване на средства от европейските фондове, примерно по оперативна програма „Околна среда", е невъзможно, ако тези средства не се използват с екологична цел.

Министърът коментира и темата за необходимите застраховки, които общините трябва да правят за общинските сгради. По Закона за общинските сгради сега се покриват определени рискове, но след земетресението изниква необходимостта от тяхното разширяване.

Като припомни, че в Европа застраховането на сградите е задължително, Дончев поясни, че в момента се правят разчети колко би струвало на общините допълнителната застраховка. Въвеждането на това задължение ще стане със съответните промени в закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още