IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Тайна е как ще стане преместването на агенциите

Премиерът разпоредил на министъра по еврофондовете Томислав Дончев да направи финансово-икономически анализ за прехвърлянето на администрацията извън столицата

14:43 | 11.05.12 г. 3
Борисов: Тайна е как ще стане преместването на агенциите

"Все още е тайна как точно ще бъде осъществена идеята за местенето на ведомства от столицата в други големи градове на страната". Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламента в отговор на въпроса на народния представител от Коалиция за България Корнелия Нинова по повод готвените от правителството административни промени, предаде БТА.

Премиерът отказа да даде конкретна информация по проекта, като заяви, че все още се дебатира по идеята за децентрализация на част от държавните агенции и дирекции.  Той допълни, че когато правителството вземе конкретно решение по темата, тогава може да бъдат задавани конкретни въпроси.

Борисов каза още, че е споделил идеята си за преместването, за да се проведе и обществен дебат, необходим да се види какво би се случило при подобна децентрализиция.

Той потвърди, че засега няма финансово-икономически анализ за прехвърлянето на администрацията. Този анализ е възложен на министъра по еврофондовете Томислав Дончев.

Като пример за добра, но нереализируема идея министър-председателят даде преместването на столичното кметство в сградата на министерството на земеделието. Това би струвало около 20 млн. лв. и затова се отказахме, коментира премиерът. 

В отговор на друг въпрос на Нинова за задълженията на държавата към фирмите за пореден път Борисов защити вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Нинова за пореден път отправи обвинения, че държавата бави плащанията за фирмите, с което съсипва българския бизнес. Тя предложи с промени в Наказателния кодекс да се въведе наказателна отговорност за работодатели, които не плащат заплати и осигуровки, като този текст да важи и за държавните ведомства, които не се разплащат с фирмите. Защото според Нинова в такъв случай Дянков трябвало пръв да влезе в затвора.

"Дянков, хубав, лош, видяхте оценките от международните институции. Ако не беше Дянков, на Гърция има кой да им помага, а на нас нямаше кой да ни помогне. Един ден на Дянков ще му благодарите", заяви в отговор Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Бърнард Мадофф: Може да обещавате какво ли не, стига да не ви се налага да го изпълнявате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
"Премиерът отказа да даде конкретна информация по проекта, като заяви, че все още се дебатира по идеята за децентрализация на част от държавните агенции и дирекции.""Борисов каза още, че е споделил идеята си за преместването, за да се проведе и обществен дебат, необходим да се види какво би се случило при подобна децентрализиция."Бих се чувствал малко по-спокоен, ако тези две изречения не бяха казани от един и същи индивид едно след друго ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още