IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията - онлайн, а не по страната

Тази идея ще струва пари, а ползите са крайно неясни, смята Петър Ганев от Института за пазарна икономика

14:00 | 05.05.12 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Администрацията - онлайн, а не по страната

През последната седмица активно се коментира т. нар. изнасяне на администрация, или иначе казано идеята отделни звена на административните структури да се преместят от София в други градове.

Всъщност, темата толкова много се коментира, че нищо чудно това да е била и изначалната идея – да се говори по-малко за належащите проблеми (например опасностите от нова рецесия и липсата на работни места) и да се коментира някаква по-скоро нова и интересно звучаща тема.

Тема, която веднъж зададена, не може да бъде подмината (ето и ние я коментираме), но която не носи някакъв очевиден негатив на управляващите – особено пък, ако така или иначе нищо не се случи.

И все пак, могат да се кажат няколко основни неща за преместването:

Ще ни струва пари – както и да го мислим, едно такова преструктуриране ще означава повече разходи, особено в краткосрочен период. Ще се генерират повече разходи и от хора, и от сгради (наем), и от техника.

И едно уточнение, ако съответната общината предостави безвъзмездно сграда за ползване, това „безвъзмездното” е за администрацията, но не и за обществото – пак ще си има сграда, която вместо да генерира приходи или да се продаде, ще приюти поредната администрация;

Ще увеличи администрацията – географското преструктуриране би следвало да доведе до назначаването (в съответния град) и освобождаването (в София) на хора. Да се залъгваме, че всички ще са доволни и едва ли не същите хора в администрацията просто ще сменят работното си място е наивно.

Вероятността да бъдат назначени повече хора по места, отколкото са освободени в София е доста голяма;

Работата ще бъде затруднена – цялото местене няма как да не обърка работата. Администрацията е достатъчно противоречива и когато всички са в един кабинет или сграда, представете си какво ще е когато са в различни градове и дори не се виждат.

Сценарий, при който това преместване е безплатно и води до по-малко администрация и по-добра работа звучи почти налудничаво. По-лошото е, че това дори не решава големия проблем на администрацията – не къде географски се срещаме, а как и защо се случва контактът с администрацията?

Ако наистина искаме да развиваме електронно правителство, то защо е необходимо да се интересуваме от географското разположение на административните звена. Цялата идея, че едва ли не с географската децентрализация администрацията щяла да бъде по-близо до хората, е изкривена.

Одобрявате ли изнасянето на административни структури от София?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 1065 гласа
Фокусът не трябва да е физическа близост между администрация и хора, а възможно най-малко срещи между тях. Ако случайно се наложи да се срещнат, то това да се случи онлайн. Иначе, близките срещи между хора и администрация знаем към какво предразполагат.

Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не е бил разхождан из коридорите на някоя административна структура. Представете си само, как вместо по коридорите на някаква сграда, се разхождате от отдел в отдел по пътищата на България – това наистина би било абсурдно.

Всичко това не означава, че въпросът къде да бъдат географски разположени административните структури е маловажен. Той си е съвсем отворен за дебати, но дали сега му е времето?

Тази идея ще струва пари, а ползите са крайно неясни – този тип идеи са за добрите времена, когато трупаме излишъци и можем да експериментираме.

Какво е вашето мнение за преместването на административни звена извън София? Крие ли това ползи или по-скоро загуби за обществото? Изпратете ни вашата позиция на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Вероятно имаш предвид пенсионерите в София:). А какво ще кажеш за пенсионерите от Варна например? Те с по високи пенсии ли са? ...а от Пловдив или Бургас? Би ли била съгласна върху градинката на между блоковото пространство, да вдигнат кооперация, в която да се населят хора от тези градове за да получат същото качество и цена на обслужване от страна на администрацията, каквото получаваш ти?:).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 1
Milona
преди 12 години
Аз съм пенсионерка но според мен това е пълна глупост и харчене на мнооого пари на вятъра. Представете си само да се разхожда човек от град на град и от институция на институция - пълна глупост - не се чудете как да отвлечете вниманието на хората а помислете за пенсионерите които загиват от глад и мизерия - кога наи-после ще помислите за тях ?! Ние пенсионерите които сме една трета от населението сме твърдо против ГЕРБ и няма да гласуваме за тях защото нищо не направиха за вдигане на пенсиите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"И за последно по темата само да спомена, всеки човек, на който принудително му разбъркват живота и му съсипват семейството, провалят му ипотеката, развалят образователните плавоне на децата му, насилствено го принуждават да се мести само заради нечие хрумване, а също и защото алтернатива няма, то този човек ще бъде против!"Добре дошла в живота на хората, които ти като държавен служител "обслужваш". В капсулованото си съзнание на "държавен служител" си свикнала да ти е уредено всичко. Еми сега виж как е от другата страна, където ние работим по 20 часа в частния сектори и ежедневно се борим с такива хрантутници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
svetlo
преди 12 години
Хич не претендирам правописът ми точно в сайтът да е идеален! Но ако аз не мога да пиша, то ТИ не можеш да четеш, защото ме наричаш Светлето /предпогагам идва от Светла/, но аз имам потребителско име СветлО, думата е прилагателно, единствено число, среден род, и завършва на буква О.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
tnm
преди 12 години
Навремето София е била избрана, защото българските политици са мислели, че Македония рано или късно ще влезе в чертите на България. В тази случай София би била горе-долу в центъра на държавата.Уви, мечтите им не са се сбъднали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
По принцип е много по добре София да остане само търговски център , а столицата на България да се пренесе към средата на територията и в по малък град..Не е необходимо да е Велико Търново , може да се избере или да се направи нов град за столица. София наистина не е добър вариант - много голям град с елементи на голямо село.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
markov
преди 12 години
В провинцията остана само НАП , полиция , НОИ и разплащателна агенция и това само в областните градове ...... всички останали синекурни длъжности са в София. Светле не се кахъри, ако си начетена, пробивна и нахъсана както твърдиш работа и възможности бол. Навремето започнах трудовия си път в Общинска администрация след студенстването, дойде следващия кмет и уволни маса народ и мен включително за да освободи места за своите си активисти. Още съм му благодарен на човека че с ритник ми даде посока защото иначе и до сега щях да си губя времето като чиновник без смислени пари и переспектива.....Няма по хубаво от това човек да държи собствената си съдба в собствените си ръце и да не зависи от прищевките на поредния управленец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
rover
преди 12 години
Абе то Светлето е компетентно - пише "обикновенНо", "беСпристрастен" и т.н. Явно е доста учено.Хайде дайте малко хляб и на хората в провинцията. А вие ще си намерите друга в София - работа тук бол. Да му мислят ъглите на България - там е страшно. Какви са тези дивотии - морска администрация в София, "земЛеделЧеското" министерство - тоже?Не е зле да се махнат от София и някои ВУЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
продължение:4. Ефективнвото работно време на и със администрацията в София е силно зависимо от транспортните проблеми на града. Заради едно задръстване ключави служители, каквито са "обикновените" деловодители или входяща регистратура, могат да закъснеят и с това да се наруши за целия ден административния процес за отделни или за групи от граждани. Задръствания, естествено има и в други градове, но разстоянията не са като тези в София.5. Издръжката на живот в София е висока и единствено във Варна е съизмерима, но там разходите за транспорт са по-малки.6. Географски, София е разположена в единия край на България и въпреки магистралите, гражданите от източна РъБъ трябва да отделят над 20 часа с пътуването, за посещение в централна администрация. Най-често са необходими два дни.7. Концентрацията на власт, политика, администрация и лобита в София вече е голяма. Според системните теории, има ниво на концентрация, над което ефективността прогресивно намалява. Това отдавна се вижда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
balkando
преди 12 години
Преместването безспорно ще е стресиращо, но останалите аргументи не са сериозни. За електронно правителство наистина няма значение къде се намира администрацията. В такъв случай водеща става ефективността, включително икономическата. 1. Голяма част от агенциите ползват сгради под наем днес в София. Единствено във Варна наемите са по-високи в някои квартали. 2. Услугите, които администрациите ползват в София също са сред най-скъпите в страната - почистване, подръжка, кетъринг, охрана, паркинг... 3. Друга очевидна истина е, че именно в София централните административни органи раздуват щатния си брой си значително над ефективния. Примери много - включително МС, Президенство, МО, МВР. Повечето от тези органи на централна власт се намират в центъра на града и автомобилите на техни служители (особено МВР, прокуратура и съд) заемат "нелегално" големи части от сините зони. 4. Ефективнвото работно време на и със администрацията в София е силно зависимо от транспортните проблеми на града.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още