IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията - онлайн, а не по страната

Тази идея ще струва пари, а ползите са крайно неясни, смята Петър Ганев от Института за пазарна икономика

14:00 | 05.05.12 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Администрацията - онлайн, а не по страната

През последната седмица активно се коментира т. нар. изнасяне на администрация, или иначе казано идеята отделни звена на административните структури да се преместят от София в други градове.

Всъщност, темата толкова много се коментира, че нищо чудно това да е била и изначалната идея – да се говори по-малко за належащите проблеми (например опасностите от нова рецесия и липсата на работни места) и да се коментира някаква по-скоро нова и интересно звучаща тема.

Тема, която веднъж зададена, не може да бъде подмината (ето и ние я коментираме), но която не носи някакъв очевиден негатив на управляващите – особено пък, ако така или иначе нищо не се случи.

И все пак, могат да се кажат няколко основни неща за преместването:

Ще ни струва пари – както и да го мислим, едно такова преструктуриране ще означава повече разходи, особено в краткосрочен период. Ще се генерират повече разходи и от хора, и от сгради (наем), и от техника.

И едно уточнение, ако съответната общината предостави безвъзмездно сграда за ползване, това „безвъзмездното” е за администрацията, но не и за обществото – пак ще си има сграда, която вместо да генерира приходи или да се продаде, ще приюти поредната администрация;

Ще увеличи администрацията – географското преструктуриране би следвало да доведе до назначаването (в съответния град) и освобождаването (в София) на хора. Да се залъгваме, че всички ще са доволни и едва ли не същите хора в администрацията просто ще сменят работното си място е наивно.

Вероятността да бъдат назначени повече хора по места, отколкото са освободени в София е доста голяма;

Работата ще бъде затруднена – цялото местене няма как да не обърка работата. Администрацията е достатъчно противоречива и когато всички са в един кабинет или сграда, представете си какво ще е когато са в различни градове и дори не се виждат.

Сценарий, при който това преместване е безплатно и води до по-малко администрация и по-добра работа звучи почти налудничаво. По-лошото е, че това дори не решава големия проблем на администрацията – не къде географски се срещаме, а как и защо се случва контактът с администрацията?

Ако наистина искаме да развиваме електронно правителство, то защо е необходимо да се интересуваме от географското разположение на административните звена. Цялата идея, че едва ли не с географската децентрализация администрацията щяла да бъде по-близо до хората, е изкривена.

Одобрявате ли изнасянето на административни структури от София?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 1065 гласа
Фокусът не трябва да е физическа близост между администрация и хора, а възможно най-малко срещи между тях. Ако случайно се наложи да се срещнат, то това да се случи онлайн. Иначе, близките срещи между хора и администрация знаем към какво предразполагат.

Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не е бил разхождан из коридорите на някоя административна структура. Представете си само, как вместо по коридорите на някаква сграда, се разхождате от отдел в отдел по пътищата на България – това наистина би било абсурдно.

Всичко това не означава, че въпросът къде да бъдат географски разположени административните структури е маловажен. Той си е съвсем отворен за дебати, но дали сега му е времето?

Тази идея ще струва пари, а ползите са крайно неясни – този тип идеи са за добрите времена, когато трупаме излишъци и можем да експериментираме.

Какво е вашето мнение за преместването на административни звена извън София? Крие ли това ползи или по-скоро загуби за обществото? Изпратете ни вашата позиция на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 0
svetlo
преди 12 години
Искаш да кажеш може би и двамата да намерим нова работа ....абсурд в тази криза! Май ще си живеем едновременно в три града, за да е колоритно за правителството ни. :Р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
от Уикипедия, свободната енциклопедия: Под администрация може да се разбира:- система от държавни и местни органи, извършващи изпълнително-разпоредителна дейност;- служители на организации, ведомства, учреждения и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
http://***.marica.bg/show.php?id=81580Тема за размисъл към администрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Не се кахъри Светле. Ти си способно момиче. Макар че работиш за малко парици, вярвам че ако ти се наложи, бързо ще се справиш и ще започнеш частен бизнес или ще спечелиш нов конкурсец за непрестижна, но за сметка на това злеплатена работа /длъжност/. Извини ме ако има нещо, ама нали вече споделих за чувствата ми относно администрацията ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
svetlo
преди 12 години
И за последно по темата само да спомена, всеки човек, на който принудително му разбъркват живота и му съсипват семейството, провалят му ипотеката, развалят образователните плавоне на децата му, насилствено го принуждават да се мести само заради нечие хрумване, а също и защото алтернатива няма, то този човек ще бъде против! Не е важно дали тази ситуация ще е в рамките на администрацията или в рамките на частния сектор. Хайде хипотетично си представете същата картинка само, че в частния сектор, няма да сте щастливи ако ви принуждават да действате против волята си нали? Не познавам човек, който да е щастлив от подобен факт. Но коментатори много - стига да не ги засяга пряко тях това. Да, има обикновенни хора в администрацията, както по долу ги нарекоха "случайни", и аз заради това само се включих в тази тема. Статията на г-н Любенов е много добре написана, поздраваявам го, че е бил поне беспристрастен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
svetlo
преди 12 години
Ако някой иска да работи държавна работа и в момента не е нужно да се мести в София...много си в грешка! Във всеки областен/окръжен град има териториално поделение на всяка една администрация, която е нужна в това място - например има поделения на данъчното/част от Финансите/, съдилища/Част от Правосъдието/, полиция /част от МВР/, и т.н. Не мисля че твоите аргументи са издържани. Просто аз съм родена в София и си работя в София, купила съм си жилище на кредит в София и логично децата да са на училище в София. Не виждам проблем в това!!! Ако местенето не засягаше живота на хората и семействата им щеше да е прекрасно, едно време т.н. Разпределение беше преди да се създаде семейство на етап завършили студенти, при това беше ограничено в рамките на 5 години, след това човек можеше да се върне обратно, а тази нова стъпка на правителството реално разбива семейства и няма времево ограничение, което създава допълнително стрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
svetlo
преди 12 години
Май сте в голяма заблуда, аз първо съм случаен човек в администрацията, второ съм кандидатствала с конкурс за всяко едно място и трето работата ми съвсем не е на ръководно ниво и си работя здраво без никакви привилегии. Не мисля, че тук е мястото да обяснявам, че имам доста колеги, които също дойдоха с конкурс и не са човек на никой и си работят хората без да са връзкари. ИМА Случайни хора, има и още как, иначе кой ще работи на тези ниски заплати? Неслучайните хора са на върха, в ръководствата, но никой няма да го проумее ако не е в системата явно. ЖАЛКО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Ще инвестират парите от някой буферен паркинг в София в Пловдив. Ако ще се откажат и от втори и ще инвестират в нова сграда.:) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Колега, всичко е прах в очите. Ти само попитай къде ще е паркингът на новото министерство на туризма в Пловдив! Няма! Няма паркинг - сградата е върху античните останки на Римския стадион! А сега, кажи ми ти що ти трябва министерство на пъпа на голям град, без паркинг? Какъв капацитет, кви пет лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
markov
преди 12 години
Не колега не ми се иска да работя в администрация, отдавна плувам в частния бизнес сравнително успешно. Просто смятам че държавата трябва да създава административен капацитет навсякъде а не само в София. Да не говорим за икономическите ползи в населени места където хипотетично би могла да се изнесе част от администрацията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още