IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията - онлайн, а не по страната

Тази идея ще струва пари, а ползите са крайно неясни, смята Петър Ганев от Института за пазарна икономика

14:00 | 05.05.12 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Администрацията - онлайн, а не по страната

През последната седмица активно се коментира т. нар. изнасяне на администрация, или иначе казано идеята отделни звена на административните структури да се преместят от София в други градове.

Всъщност, темата толкова много се коментира, че нищо чудно това да е била и изначалната идея – да се говори по-малко за належащите проблеми (например опасностите от нова рецесия и липсата на работни места) и да се коментира някаква по-скоро нова и интересно звучаща тема.

Тема, която веднъж зададена, не може да бъде подмината (ето и ние я коментираме), но която не носи някакъв очевиден негатив на управляващите – особено пък, ако така или иначе нищо не се случи.

И все пак, могат да се кажат няколко основни неща за преместването:

Ще ни струва пари – както и да го мислим, едно такова преструктуриране ще означава повече разходи, особено в краткосрочен период. Ще се генерират повече разходи и от хора, и от сгради (наем), и от техника.

И едно уточнение, ако съответната общината предостави безвъзмездно сграда за ползване, това „безвъзмездното” е за администрацията, но не и за обществото – пак ще си има сграда, която вместо да генерира приходи или да се продаде, ще приюти поредната администрация;

Ще увеличи администрацията – географското преструктуриране би следвало да доведе до назначаването (в съответния град) и освобождаването (в София) на хора. Да се залъгваме, че всички ще са доволни и едва ли не същите хора в администрацията просто ще сменят работното си място е наивно.

Вероятността да бъдат назначени повече хора по места, отколкото са освободени в София е доста голяма;

Работата ще бъде затруднена – цялото местене няма как да не обърка работата. Администрацията е достатъчно противоречива и когато всички са в един кабинет или сграда, представете си какво ще е когато са в различни градове и дори не се виждат.

Сценарий, при който това преместване е безплатно и води до по-малко администрация и по-добра работа звучи почти налудничаво. По-лошото е, че това дори не решава големия проблем на администрацията – не къде географски се срещаме, а как и защо се случва контактът с администрацията?

Ако наистина искаме да развиваме електронно правителство, то защо е необходимо да се интересуваме от географското разположение на административните звена. Цялата идея, че едва ли не с географската децентрализация администрацията щяла да бъде по-близо до хората, е изкривена.

Одобрявате ли изнасянето на административни структури от София?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 1065 гласа
Фокусът не трябва да е физическа близост между администрация и хора, а възможно най-малко срещи между тях. Ако случайно се наложи да се срещнат, то това да се случи онлайн. Иначе, близките срещи между хора и администрация знаем към какво предразполагат.

Едва ли има човек, който поне веднъж в живота си да не е бил разхождан из коридорите на някоя административна структура. Представете си само, как вместо по коридорите на някаква сграда, се разхождате от отдел в отдел по пътищата на България – това наистина би било абсурдно.

Всичко това не означава, че въпросът къде да бъдат географски разположени административните структури е маловажен. Той си е съвсем отворен за дебати, но дали сега му е времето?

Тази идея ще струва пари, а ползите са крайно неясни – този тип идеи са за добрите времена, когато трупаме излишъци и можем да експериментираме.

Какво е вашето мнение за преместването на административни звена извън София? Крие ли това ползи или по-скоро загуби за обществото? Изпратете ни вашата позиция на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Приятелю markov, ти май не си разбрал, че в администрацията случайни хора няма!!! Ня-***! В администрацията се назначава с конкурс. А конкурс има тогава, когато има човек за този конкурс. На тебе може да ти се иска да работиш в администрацията, ама ако няма кой да ти направи конкурса - няма да стане! Абе хора вие да не се връщате от Испания? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
markov
преди 12 години
Аз лично вярвам че идеята беше дора макар да не вярвам че някои ще я осъществи на практика. Аргументите че на работещите в хипотетично преместената администрация така няма да им е удобно са напълно несъстоятелни, нали администрацията не същедтвува сама за себе си а да върши услуги на населението. В тоя ред разбира се че трябва да е близо до ползвателите на услугите и !В момента сме се изправили до парадокса че ако някои иска да работи в държавна администрация трябва да се мести в София което никак не ми се ввижда нормално........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
На мен пък ми става някак си драго само от факта, че администрацията ще страда. Абе много ме е яд на тази администрация и тва е. Е толкова ме е цакала тая администрация, че по-хубаво хич да я няма... Дано тва пусто електронно правителство да се пръкне час по-скоро, че не издържам вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
svetlo
преди 12 години
Съжалавам, че коментирам темата с човек, който явно нищо не разбира и няма опит в подобна ситуация, а само бръщолеви глупости, аз изхождам от личен опит и коментирам ситуация, която е правдива, а ти ми правиш някакви общи умозаключения и обиждаш наред хората без дори да си сигурен с какви са....пази боже сляпо да прогледне! какви рушвети, какви пет лева са те назорили бе? Ама, че комплекси! И още нещо: малка "час от тях", като се изказа, може да са каре-пепит на точки, но има и много чесни хора, които с труд си изкарват прехраната в администрацията напълно легално, и не виждам как може това да ти пречи пък на теб. Не забравай, че администрацията не се състои само от данъчни и митничари, има и други длъжности и други администрации. Пък за националните телевизии коментарът ми се струва нелеп и неуместен...тук обсъждаме нещо съвсем различно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Съгласен съм че една заплата не ги оправя. Разбирам и тревогите за децата и родата им. Същите проблеми имат милиони, които даже на родния си език не могат да говорят на улицата на хиляди километри от родата, жената и децата си за да хранят със припечеленото освен родата, същата тази администрация. Такива са времената! Нека работят за да променят нещата в тая държава към по добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Като се преместят, ще си харчат възнаграждението + рушветите в съответното населено място и ще стимулират местната икономика. И ще се молят местните да не ги посрещнат както Софиянци хората от страната когато посещават града им за да си вършат работата! Така и уж националните телевизии, ще споменават някое и друго населено място освен София! Имат и друг вариант. Да помолят бизнеса от когото са взимали рушвети да си ги наеме. И да си стоят В София. И без това част от тях, никога не са разчитали само на парите от работодателя си /данъкоплатеца/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
svetlo
преди 12 години
Една заплата не може да купи сносен живот повярвай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
svetlo
преди 12 години
Не са се местили никога в София, в София са си родени, не случайно написах, че и роднините им са в София! Бабите, които вимат от ОДЗ малкото хлапе и го водят на гимнастика няма как да се преместят и те, или какво предлагаш, да местим родата ли, умнико? Не намирам начин единият родител да е във Варна, а другият в Плевен примерно и семейството да е семейство? Пък децата къде да ги оставим в София ли? STRAHO ти явно нямаш семейство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 12 години
Ще се преместят така, както са се преместили в София! И това не е никаква трагедия. Не забравяй за милионите, които са се преместили не на по 200 или 500 км, а на хиляди за да упражняват професията си! При това, не им е плащано обезщетение от една заплата за да го направят! Ако искат да си упражняват професията ще изпълняват! В противен случай прав им път!Изобщо не би трябвало да се коментират "трудностите им" по преместването!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
svetlo
преди 12 години
Това насилствено преместване ще доведе до мизерия. Има хора, работещи от години в администрацията, които са се специализирали, но сега няма как да се преместят в нов град, а не могат да си намерят и такава работа, ако напуснат. Примерно семейство - мъжът работи в една администрация от 14год., жената работи в друга администрация от 10 год., голямото дете е прието в гимназия в София, малкото е в ОДЗ в София, бабите им са в София, жилището, което изплащат с ипотечен кредит е в София. Местят администрацията на жената в Плевен /примерно/, а тази на мъжът вав Варна /примерно/. Какво следва? Ако всеки се премести в конкретния град, семеството се разделя и разпада, ако децата се преместят губят от образовението си губят и връзка с роднините, ако напуснат работа и двамата родители, ще гладуват всички и ще си изгубят жилището на кредит, а в кризата няма свободни места по специалностите им.... Алтернатива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още