IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът не въведе ограничения за билбордовете по пътищата

Промените в закона за движение по пътищата въвеждат регламент за създаването на скоростни пътища у нас

17:49 | 12.06.12 г.
Парламентът не въведе ограничения за билбордовете по пътищата

Премахване на билбордовете по магистралите засега няма да има, приеха на второ четене депутатите в Закона за движение по пътищата, предаде БТА.

Промяната в закона позволява исканията на всички подали молби за изграждане на билбордове да бъдат удовлетворени. Освен това се предвижда запазването на всички стари рекламни съоръжения.

Председателят на транспортната комисия Иван Вълков от ГЕРБ съобщи тези дни, че само за година Агенция "Пътна инфраструктура" събира от таксите за реклама по пътищата около 5 млн. лв.

"Бяхме склонни да подкрепим промяната на управляващите билбордове да не бъдат изграждани до магистралите, защото с тази реклама наистина се прекалява и това разсейва водачите", заяви при обсъждането депутатът от Коалиция за България и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев.

"Вносителите обаче допуснаха компромис, което, според мен, може да се тълкува и като лобистка поправка. Всички, които до този момент са подали искания за изграждане на обекти край магистралите, ще бъдат удовлетворени по стария законов ред. Ние два месеца се мотаем с този закон и е идеално условие хората да си подадат молбите", подчерта той.

Всички съществуващи билбордове, докато не бъдат изместени, ще бъдат обезопасени по определен начин с безопасни бариери, с т .нар. мантинели, за да няма удар в тях, в твърдо препятствие, каза шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров. Той уточни още, че на автомагистрала" Люлин" и в новите участъци на "Тракия" пътната агенция няма да допусне билбордове.

Парламентът регламентира законово и създаването на скоростни пътища.  Според текста в закона скоростните пътища са национални обекти, специално изградени и означени за движение само на моторни превозни средства с високи скорости. У нас те ще имат самостоятелни платна за движение във всяка посока с разделителна ивица между тях, като всяко платно ще бъде с най-малко две ленти. Те ще бъдат снабдени с предпазна телена ограда, площадки за принудително спиране, както и отделни площадки за краткотраен отдих.

Пресичането им с други пътища, улици, железопътни и трамвайни линии ще е само на различни нива. Освен това вливането и отливането на движението в тях ще се осъществява само от пътни възли на различни нива. Върху тях ще бъде разрешена скорост по-висока от 90 км/час.

Последните приети промени в закона предвиждат още и нова максимална скорост от 140 км/ч за леките коли на автомагистралите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още