IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%*

Емисията петгодишни книжа е за 950 млн. евро

16:36 | 02.07.12 г. 45
Пласирахме еврооблигациите при лихва около 4,5%*

България е приключила продажбата на емисията еврооблигации в размер на 950 млн. евро при доходност около 4,5%, съобщават международните агенции. Точната цена на пласиране и съответно доходността ще бъдат обявени по-късно днес.

Приемането на поръчки е приключило, като презаписването е над пет пъти.

Доходността над германските облигации е с 320 базови точки, което е по-малко от очакванията от тази сутрин за надбавка от 350 базови точки, съобщи Reuters.

Консултанти по сделката са BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen Bank International.

Рейтингът на страната при Moody's е Ваа2, а при Standard & Poor's – ВВВ.

За последен път България емитира облигации в евро през 2002 г.

Новият облигационен заем е с таван от 950 млн. евро, одобрен от Народното събрание, и с него ще бъдат погасени главницата и лихвата по заема от 2002 г.

Средните месечни лихви по новия заем според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков се очаква да бъдат между 8 млн. и 12 млн. лв.

*Актуализирано към 16:35

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 6 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
Гледам все лоши новини за тройната ламя, което ги съсипва.По всички форуми, не само този, пада еднио плюене, храчене, нооо ...България е на прав път и тази емисия дава най-обективната оценка как гледа финансовият свят на нас !А оценката е че сме оценени много добре !Дянков трябва още един мандат да е мин. фин. !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 4
kane
преди 11 години
ей тва е световната мафиябанкстърс пак го начукаха на народаполитицита пак се облажиха с някой и друг подарък,я кеш в офшорка, я топло работно местенце за селед управлението/за тях или техен човек/милиардерите пак ще лежат край басейна и ще прибират лихви без да работят и ден в живота си истински/тва е страхотна тема-милионерските политици-десните партии само производителност,конкуренция, ниски данъци, работа и възможности за бизнеса/предприемача... само това им е в устата на всичките им политически марионетки и платени професорчета и лобисто от всеки калибър... а какво се оказва!Оказва се че именно техните покровители милионери/милиардери не работят и недобавят и грам полза на обществото а само цоцат лихви,комисионни и лежат и неработят! дефакто търсят начилн само да нае.ът системата и да си пласират парите с/у по-добра лихва и робите да я плащат слет това заем след заемРешението е простоБНБ трябва да напечата 1мил лева с които да купи евро и да си плати заема!Просто нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 0
Zdrasti
преди 11 години
Nqkoi ima li ideq kakvo shte gi pravqt tezi pari do ianuari, toest dokato trqbva da se izplashtat dck-tata na milen velchev s tqh?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 1
against
преди 11 години
Ти да не си Орешарски, дошъл тука да брани честта на триглавата бре? Какво значи "няма осъдени за Белене, Цанков камък, ... - значи няма нищо лошо"? Те да не пасат трева - за да тръгнеш да крадеш, трябва да си сигурен, че след 2 години като паднеш от власт следващите няма да могат да докажат нищо в съда. Същото като с на Доган хонорара - всички знаят, че го сви милиончето, ама пред съда - чист. Това значи, че не е направил нищо лошо, така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 6
kreditkiller
преди 11 години
Тъжно е момчета. Дано някой Ви помогне да разберете как сте се увъртяли до ушите в сладките приказки които Ви говорят. Нямате собствено мнение и не можете да водите диалог, жал ми е за вас затворени душици в клетка, нямате цайси да прогледнете за да прецените кое е добро за вас и кое не. Не казвате нищо конкретно и се подкрепяте безконтролно което си е живо педалство. Извинявам се за израза, но сте много болни щом се хвалите един друг. Този дълг ще ни затрие, както всеки предишен и следващ, няма прецедент които да доказва обратното, а Вие ми се присмивате...., бах колко е *** народа и е загубил връзка с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"Не обиждай професията банкер, левон и сие няма нищо общо с нея. Те са лихвари психопати, родени са за да съсипват човешки съдби и това им доставя удоволствие, не само парите, вервай ми за тяхната работа трябва да си напълно оформен и завършен психопат, за да пренебрегнеш мисълта, че колкото по-голяма ти е печалбата толкова повече човешки животи си съсипал."Добре казано!+1,000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 0
snaky
преди 11 години
Ами и аз така правя, ама то в действителност не е смешно. Тъжно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 4
kreditkiller
преди 11 години
Werter ли си Гербер ли си незнам, но няма нито един осъден за Белене, Цанков камък, военните поръчки и др. Има закон който "пази държавата" и ако някой договор заплашва цялостта и стабилността на държавата то той може да бъде анулиран, а виновните тикнати в затвора. Но няма триглава ламя в Българските затвори, така че стига с тази глупости. Здравеопазването е за сметка на данъкоплатеца. Пенсиите ги плащам аз обикновеният данъкоплатец. 2 млрд лева пари са нищо, виж норвежците дали са ни над 2 млрд евро само по програми от техни фондове, извън ЕС. Май Май ти говориш много на ангро и без ясна визия(идея) какво може да ни помогне. Също така за еврофондовете, не забравяй и нашата вноска от порядъка на 1.5-2 млрд лева годишно, така че пробвай с нещо друго. Зададох Въпрос в коментар 34, нека Инвестора бъде така добър и да отговори, ще спечели много повече аудитория ако направи подобна справка. А аз лично му гарантирам справката(статията) да стигне до над 20 000 души в нета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 2
Longin
преди 11 години
Честито на България и поздравления за Дянков, както и преди съм казвал - един от топ 3 фин.мин за поледните 22 г!!Лихвата е 4.5% , под очакваните 5% - и доказателство за правилната фискална политика в едно несигурно време! това е една абсолютно ОБЕКТИВНА оценка (т.е. от хората и фондовете с пари) за финансовия министър а и за България - напук на всички вечни мрънкалници, плювачи , драскачи черногледи...повечето от които имат само по една риза на гърба си но много добре "разбират" световните финанси и борси... хаха България има бъдеще и нека бъдем повече оптимисти и по малко негативсти за да не прецакваме така и себе си и останалитепоздравления отново!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 1
Werter
преди 11 години
хехе много се говори на ангро за това, как бил прахосан резерва, но никой не си прави труда да види за какво точно - забравят се огромните суми по провалените договори на триглавата които трябваше да се платят за Белене, Цанков камък, военните поръчки, водни огледала и други безумни начинания. Забравя се, че в момента за здравеопазване и пенсии се дават от бюджета много повече средства, /ако през 2008 г. средната пенсия е била 43.5% от осигурителния даход, през 2010 год. - 48% и още данни - http://ime.bg/bg/articles/znaete-li-e-srednite-pensii-rastat-po-byrzo-ot-srednite-dohodi/. Забравя се, че за да усвояваме парите по европейски програми са необходими 1.5-2 милиарда лева оборотни пари. Когато на СтаниШеф му бяха спрени еврофондовете, парите отлежаваха в резерва а сега създават добавена стойност. Не знам какво има предвид колегата под остатъчна стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още