IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клиентите сами ще избират доставчиците на ток

При 10-процентна промяна в себестойността на енергията от ВЕИ държавата ще коригира изкупните цени, гласи приетият от парламента Закон за енергетиката

16:33 | 03.07.12 г. 6
Клиентите сами ще избират доставчиците на ток

И българските потребители на енергия, подобно на европейските, ще могат да избират своя доставчик, след като получат съответната конкурентна цена за това.

Тази възможност се регламентира с новия Закон за енергетиката, приет окончателно днес от парламента, предаде БТА.

Отразявайки изискванията на третия енергиен либерализационен пакет, документът отделя специално внимание на мерките за защита на крайните клиенти. Договорите между тях и енергийните предприятия задължително трябва да съдържат информация относно правата на клиентите, включително и условията за едностранно прекратяване на договора от страна на потребителя.

Домакинства и фирми ще могат не само да сменят доставчиците, но и да коригират условията и реда за прихващане и възстановяване на суми при неспазване на качеството на договорените услуги, както и процедурата за разглеждане и произнасяне по жалби, съобщиха от министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Законът осигурява и независимостта на операторите, които притежават мрежите за пренос на електрическа енергия и природен газ от дейностите по производството и доставката на енергия. В тази връзка те ще съставят 10-годишни планове за развитието на преносните мрежи, които могат да се актуализират всяка година.

С новата регламентация се засилват правомощията на националния енергиен регулатор, улеснява се и се насърчава трансграничната търговия с енергия и трансграничното коопериране и инвестиции, повишава се прозрачността на пазара по отношение на мрежовото опериране и снабдяването, подобрява се и защитата на интересите на потребителите.

Държавата вече ще има право да променя изкупните цени на енергията от възобновяеми източници при над 10-процентна промяна в себестойността на производството, с което се преодолява проблемът с високите цени на фотоволтаиците, постигнати поради досегашното изискване изкупните цени да се променят в рамките на една календарна година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
tnm
преди 11 години
За 20 години преход около един милион българи си избраха други доставчици на електроенергия..., без да чакат промените в закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Най-големия мит е евтиния ток от АЕЦ. Той е ефтин само на хартия поради редица фактори.1. Задължителната отдалеченост на АЕЦ-а водят до загуби в преноса от 30-40% на произведената ел. енергия. Т.е. ако се сравни ТЕЦ в София и АЕЦ Козлодуй трябва автоматично да се завиши цената на тока от АЕЦ заради загубите.2. АЕЦ не може да променя бързо режима на работа, затова се бълва ел. енергия вкл. и през цялата нощ в пъти повече от необходимото - пак разход, но проценти не знам. Частично решение е ПАВЕЦ - през нощта вец-овете изпомпват вода обратно в язовира за да се използва излишния ток от АЕЦ.3. АЕЦ мощностите задължително трябва да имат заществащи - сериозно отежнение ако процента на ток от АЕЦ е голям, защото изисква излишни мощности, който няма да се използват ефективно.4. Финансовия риск е огромен поради размера на инвестицията следват огромни лихви, а срока за възвръщане на инвестицията е 20+ години. За толкова време... я камилата, я камиларя.5. Екологичния риск от авария е огромен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
"България е можело да отложи европейските ангажименти за задължително изкупуване на енергията от възстановяеми енергийни източници (ВЕИ) за периода след 2015 г., както са го направили други далеч по-богати от нас държави в Европейския съюз, което щеше да спести сегашното поскъпване на тока." - А вие можехте да уредите законно инсталиране на еднофамилни фотоволтрици, които също безусловно да се включват към енергийните дружества, и тогава нямаше да се налага да изкупувате тока, тъй като сметките на крайните потребители щяха само да се намалят! Не го направихте, защото искате хората да плащат! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Прав си, ама само наполовина. Атомната централа може много бързо да спира, като гръмне реактора. Виж стартирането е малко по-сложно, дори за напълно изправен и работещ реактор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Не знам Румен Овчаров ли кой си, но да казваш, че една атомна централа може бързо да стартира и бързо да се изключва, показва че си платен драскач ади марш от тука ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
ЗА ТОКА ПРИЯТЕЛИ, ЕТО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ ОТ ТАЗИ ЗИМАИсторическият рекорд в потреблението на ток през зимата беше през 2009-а, когато у нас бяха натоварени почти 8 000 мегавата мощности (16% = 1 280MW). - Сега потреблението се равнява на товар от около 6 600 мегавата (16% = 1 056MW).- ИЗИСКАНЕТО Е 16% ОТ РЕАЛНАТА КОНСУМАЦИЯ ДА Е ОТ ВЕИ Все пак - ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ РАБОТЯТ САМО 30% от годината и за да произведат 16% от ОБЩОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ, има ДВЕ УСЛОВИЯ:1. За чисто 30% от годината да се произведат 16% ОТ ОБЩАТА КОНСУМАЦИЯ, което означава 16 х 3,3 = 52,8% ИНСТАЛИРАНИ МОЩНОСТИ, (от крайното потребление - 6 600), или РЕАЛНО СА НЕОБХОДИМИ - 3 485MW инсталирана мощност ВЕИ2. НЕОБХОДИМ Е ДРУГ ИЗТОЧНИК, КОЙТО БЪРЗО ДА ЗАРАБОТВА И БЪРЗО ДА СПИРА, заради случайния момент на работа на ВЕИ, А ТОВА Е САМО АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА Белене!!! В МОМЕНТА:- Общо инсталираните мощности само във ВЕЦ са над 2 563 мегавата от тях 943 в ПАВЕЦ, които работят ежедневно.- Вятърни и фото 600MW.- Общо 3 163MWИЛИ ПЛАНА ЗА 2020г. ПРАКТИЧЕСКИ ВЕЧЕ Е ИЗПЪЛНЕН!!!А за ПОВИШАВАНЕТО НА ЦЕНАТА заради зелена енергия, е опит с трици да ловят маймуни. ДА СМЯТАМЕ:- Ако 16% от тока струват по 30ст., а 84% по 8ст. то СРЕДНА ПРЕТЕГЛЕНАТА ЦЕНА Е 12,36СТ.- Преноса струва по 5ст.- КРАЙНАТА ЦЕНА Е 17,36, НЕКА ДА Е 18ст. ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА!!!- СТРАШНАТА ИСТИНА Е, че само 23 % от евтината енергия от АЕЦ-Козлодуй се изкупува от НЕК - останалите 77 % се ИЗНАСЯТ от ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ, ЕТО ЗАЩО- ТОКА ТРЯБВА ДА ПОЕВТИНЕЕ ДО 12СТ., ЗА КОЕТО ТОКА ОТ КОЗЛОДУЙ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЛЗВА НА 100% НА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР!!! ДОРИ И С ТЕЗИ 16% ЗЕЛЕН ТОК и скъпия американски ток от ТЕЦ ИВАН КОСТОВ (Мариците 1 и 3), ЦЕНАТА ПОК ЩЕ Е 12ст.!!!- КОГАТО ЗАРАБОТИ И АЕЦ-БЕЛЕНЕ, ТОКА МОЖЕ ДА ПАДНЕ НА 8 СТОТИНКИ (по днешни цени)!!!ТАКА, ЧЕ СКЪПИЯ ТОК ИДВА ОТ КРАЖБАТА НА КОЗЛОДУЙСКИЯ ТОК И СПИРАНЕТО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!ЗАТОВА ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ЦЕНИТЕ И НЕЗАБАВЕН СТРОЕЖ НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ!!!- БРЕ ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ Това министърче, МНОГО ЛЪЖЕ - КОГА СТАНА СОЦИАЛНО СЛАБ, КОГА МУ ПОЧЕРНЯ ПРАЙДА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още