IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семерджиев: По-скъпият ток е резултат от пика в цените на слънчевата енергия

Бившият енергиен министър Румен Овчаров обяснява скока с отказа от втора ядрена централа и дълговете на НЕК, която тепърва ще плаща неустойки

10:02 | 02.07.12 г. 4
Семерджиев: По-скъпият ток е резултат от пика в цените на слънчевата енергия

Извънредното поскъпване на енергията от първи юли с 13% вместо с 10% се дължи на нереалистичните прогнози от страна на операторите за цената на тока от слънчевите инсталации и заради пика в това производство през последната година.

Това съобщи в интервю за bTV председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, коментирайки последното решение за поскъпването на тока, което предизвика негативната реакция на обществото.

Като припомни процедурите при определянето на новите цени, които се формират въз основа на аргументирано представените предложения на Националната електрическа компания (НЕК) и на електроразпределителните дружества, Семерджиев припомни, че още през февруари тази година се е разбрало, че миналогодишните прогнози по изкупуването на тока от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са били сили подценени.

Семерджиев призна, че присъединените соларни инсталации към общата енергийна система на страната се оказали над предварително панираните, в резултат на което НЕК е трябвало да осигури по-голям ресурс при покупката на тока от тези инсталации.

Така от 3,72 лв. за мегават цената, по която се е изкупувал токът до първи юли 2012 г., след тази дата тя е скочила на 11,10 лв. вместо планираните 8 лв.

Според ангажиментите на страната до 2020 г. енертията от ВЕИ в общия енергиен микс трябва да достигне 16%, затова и с промените в закона за енергетиката беше заложено изискването за задължително изкупуване на тока от слънце, вода и вятър. 

В тази връзка Семерджиев припомни, че високите цени при слънчевата енергия бяха предизвикани от скъпите фотоволтаични инсталации.

"Тъй като всички новоприсъединени фотоволтаици са изградени с все още скъпите панели, затова в момента наблюдаваме този пик в цената на крайната енергия", поясни шефът на ДКЕВР.

Семерджиев не пропусна да обясни, че с двойното поевтиняване на соларните панели, което се наблюдава от 2011 г.,  ще последва спад в стойността на добиваната енергия, който обаче ще се отрази в цените за потребителите след време.

Депутатът от Коалиция за България и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров застъпи друга теза за причините, довели до сегашното поскъпване на тока.

В интервю пред Нова телевизия Овчаров обясни, че основната причина за поскъпването е отказът на страната да изгражда втората ядрена централа, в резултат на което държавната компания НЕК тепърва трябва да плаща на руската страна компенсации за този отказ.

Задълженията на НЕК вече достигат 2 млрд. лв., които трябва да бъдат покрити, коментира още Овчаров.

Депутатът призна, че поскъпването на тока се дължи и на задълженията по производството на ВЕИ, но той припомни, че тези ангажименти са поети от всички държави в ЕС и са свързани с общата стратегия за инвестиции в алтернативна енергия.

Според Овчаров основната причина за това стихийно поскъпване на енергията се дължи и на липсата на ясна стратегия за развитието на енергетиката в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Овчаров има много сериозна вина за "липсата на ясна стратегия за развитието на енергетиката в страната." Къде спа цял мандат на тройната коалиция бе, "другарю" Очаров? А? Лицемер от класа. Ами той /и по веригата, неговите хора/ първи попречиха да се икономисват на държавата горивото и замърсяванията за едни 500 MW , а на гражданите-завишените цени за 20-30 години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Масово хората не могат да схванат причинно следствената връзка между 2 събития. Особено когато между причината и следствието има много количество време. Но всяко следствие си има причина. За жалост няма сериозна медия/институция или изобщо някой който иска да се разрови. Затова регулатори, министри и бивши "оправящи" говорят врели некипели по ТВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Я тоя горе да каже кой подписваше договорите за 100 години напред с фиксирана цена от осемдесет и кусур стотинки на киловат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
1.Никой не си призна че регулатора проспа спадането на цените на фото волтаиците . 2. Чисто популисткото задържане на цената на тока от правителството в продължение на 2 поредни години Сега голямо чупене на пръсти голямо нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още