IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащането на дълга за АЕЦ „Белене“ няма да оскъпи тока

Остава в сила прогнозата за поскъпване на електроенергията с 10 на сто от 1 от юли, потвърди председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев

13:14 | 08.05.12 г. 2
Плащането на дълга за АЕЦ „Белене“ няма да оскъпи тока

Заемът, който "Българският енергиен холдинг" ще отпусне на "Националната електрическа компания", няма да оскъпи електроенергията за крайния потребител. Така председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев коментира вероятната опасност отпуснатият държавен кредит на електрическата компания да се отрази върху крайните цени на тока, предаде БТА.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев съобщи, че холдингът ще отпусне кредит на НЕК за погасяването на част от заема, получен за предпроектните проучвания за АЕЦ „Белене”.

"Когато се отпускат заеми, то те трябва да са на пазарни нива, дори да бъдат по-благоприятни, но в никакъв случай няма да се отразят върху цените на тока", каза Семерджиев. 

Шефът на ДКЕВР потвърди, че остава в сила прогнозата за 10-процентно увеличение на крайната цена на тока от 1 юли. Няма да се променя и съотношението в цените за нощната и дневната електроенергия.

"През последните две години непрекъснато намаляваме цената на конвенционалната електроенергия за сметка на нарастващите разходите, свързани с ВЕИ и покриването на екологичните изисквания. Цената на електроенергията у нас се движи много зад инфлацията през последните 2-3 години, затова трябва да се търси един разумен баланс, за да може и потреблението да бъде балансирано", изтъкна Семерджиев.

Той посочи, че потреблението на енергия нараства през последните години въпреки кризата, което според него било показател за поносимостта на цените.

По повод на информацията, че обещаната от "Газпром” отстъпка в цената на газа още не е задействана, Семерджиев съобщи, че не е постъпило заявление от страна на "Булгаргаз" с новите предложения. С този мотив той отказа да прогнозира евентуалното намаление в цената на синьото гориво от 1 юли.

В края на март България договори 11% по-евтино синьо гориво от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
bzm
преди 11 години
Toзи ,Семерджиев,е такъв дърт лъжец,че когато каже :Добър ден!,трябва да видим къде е слънцето.Тоз образ е ...чудя се как го търпи там ББ,той кат Марийка,винаги е съгласен и гледа да ни одупи :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
meto76
преди 11 години
Така значи заем от 250 млн. евро за АЕЦ-а няма да оскъпи тока, а 10 млн.евро субсидия за възобновяема енергия щяло да я оскъпи. Крадци и лъжци мръсни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още