IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК ще поиска с 15% по-скъп ток от 1 юли

В началото на март държавната компания обяви намеренията си да предложи 8,5% увеличение на енергията

15:31 | 26.03.12 г. 3
НЕК ще поиска с 15% по-скъп ток от 1 юли

Националната електрическа компания (НЕК) ще предложи от 1 юли токът да поскъпне с не по-малко от 15%, съобщи в интервю за БНР новият директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и бивш управител на енергийната компания Михаил Андонов.

Андонов обясни, че утвърдените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цени на тока за последния регулаторен период, който изтича до края на юни, са били в ущърб на електрическата компания.

Той посочи, че НЕК обслужва със закъснение от 10-15 дни задълженията си.

В началото на март от НЕК обявиха, че ще поискат 8,5% поскъпване на електроенергията от средата на годината заради увеличения дял на купуваната електроенергия от комбинираното производство и възобновяемите енергийни източници. Сред другите посочени мотиви са още поскъпването на произвеждания от топлоцентралите ток, увеличението на количествата електрическа енергия, купена от нови мощности, и инфлацията.

В края на миналата година Михаил Андонов прогнозира, че компанията няма да поиска повече от 4,5% поскъпване на тока от 1 юли.

Електроразпределителните дружества вече внесоха предложенията си за промяната на тарифите им, но в тях не е отразена евентуалната промяна на цените на НЕК.

Според последните прогнози на председателя на енергийния регулатор Ангел Семерджиев поскъпването на тока от 1 юли няма да е повече от 10%. Той посочи, че в цените трябва да се калкулират и квотите за вредните емисии, които електроцентралите трябва да започнат да купуват.

По думите на Михаил Андонов либерализацията на енергийния пазар, която е заложена в Закона за енергетиката, е приоритетна и трябва да се извърши възможно най-бързо.

В края на февруари Европейската комисия поиска обяснения от България как спазва европейските стандарти в областта на преноса и доставката на газ и електроенергия. Ако до два месеца не дадем задоволителен отговор на Брюксел, Еврокомисията ще стартира наказателна процедура.

Бързото изграждане на газовите връзки на България със съседните й държави са другият основен приоритет, посочи Михаил Андонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
На базата на какво ще го поиска по-скъп НЕК. Тоя ток се произвежда у нас а не е внос. Срам и резил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Ми да и да не искат поне 2 години и да се свърши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Vinagi Gol
преди 12 години
защо пък да не бъде 50%. Колко му е ..........................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още