IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не "зелената енергия", а квотните лимити на ТЕЦ-те ще оскъпят тока от 2013 г.

След бума на инвестиции в слънчева и вятърна енергия държавата забави присъединяването на мощностите поради липса на капацитет

14:36 | 11.06.12 г.
Не "зелената енергия", а квотните лимити на ТЕЦ-те ще оскъпят тока от 2013 г.

Поради по-високата цена на квотите парникови газове от следващата година, когато топлоцентралите и другите големи замърсители трябва да изкупуват 30% от емитираните вредни емисии в страната, вероятно ще има ново поскъпване на тока между 15 и 20 процента.

Това съобщи пред БТА Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, който участва в енергиен форум в столицата.

Ако страната ни получи дерогация на европейската директива, от следващата година трябва да купува 30 на сто от общо емитираните вредни емисии, като до 2020 г. замърсителите ще бъдат длъжни да ги изкупуват изцяло.

Киряков поясни още, че при определянето на юлските цени на тока Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е взела сегашната стойност от около 7 евро на тон, като очакванията са до края на годината тази цена да достигне близо 24 евро на тон.

„Това означава, че от юли следващата година ДКЕВР ще трябва отново да увеличи цената на тока и то с около 15 - 20 процента", прогнозира експертът.

Киряков смята също, че е под въпрос и изискването за достигане на целите от 16 процента енергия от ВЕИ през 2020 г., тъй като интересът към проекти за ВЕИ ще спре.

По данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие към електроенергийната система досега са присъединени общо 550 мегавата вятърни мощности и 233 мегавата мощности от слънчева енергия плюс 60 мегавата малки ВЕЦ.

Само за година мощностите от слънце са се увеличили от 15 мегавата на 233 мегавата и поради това наистина надбавката "зелена енергия" трябва да бъде увеличена, но от 3,72 лв. на 3,93 лв., а не до 8, 65 лв. на мегаватчас без ДДС, както предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, коментира още Велизар Киряков.

За да бъде достигната стойността на надбавката "зелена енергия", в крайната цена на тока трябва да бъдат включени и новите мощности, които предстоят да влязат в експлоатация. Става въпрос за приблизително 1 300 мегавата мощности от вятър и още около 700 мегавата мощности от слънце, каза Киряков.

По този начин НЕК ще получи средства от надбавка "зелена енергия", но не за разходи, предизвикани от този вид производство, а за изкупуване на енергията от когенерации и от централите ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Бобов дол".

По време на форума министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че секторът на "зелената" енергия трябва да продължи да се развива, но с умерени темпове, защото "това е много скъпа електроенергия, която в крайна сметка влиза в крайната цена на домакинствата и бизнеса, определяна от държавната комисия за енергийно регулиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още