IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът оспорва опит за одържавяване на някои консултантски услуги

Работодателски организации предлагат облекчения в обсъждани промени на закона за малките и средните предприятия

15:47 | 17.07.12 г.
Бизнесът оспорва опит за одържавяване на някои консултантски услуги

Две от шестте представителни работодателски организации в страната се обявяват против намерението на агенцията за малки и средни предпирятия да извършва платени консултантски услуги за бизнеса. Предложението е записано в проект за промени в Закона за малките и средни предприятия, предоставен за предварително обсъжда с бизнес организациите, съобщиха от Българската стопанска камара.

Представители на стопанската камара и на търговско-промишлената палата се противопоставят на предложението на държавната агенция да въвежда такси за услугите, предоставяни на бизнеса.

От камарата смятат, че не би трябвало агенцията да става конкурент на останалите фирми в сектора, тъй като от 14 години тя е на бюджетно финансиране и по този начин „ще бъде един неравнопоставен конкурент, а таксите, регламентирани със закон, ще се превърнат в ненужен „еталон” на цените на пазара на консултантски услуги“.

Според предприемачите единствените консултации би могло да се дават в направления, където останалите фирми не могат да се реализират.

От агенцията за малки и средни предприятия обясниха, че тепърва ще събират и обобщават мнението на бизнеса, преди да бъде предложен окончателен вариант на проектопромените.

Представителите на бизнеса настояват законовите промени да се ориентират към прилагане на насърчителни мерки, които да улеснят участието на фирмите в обществени поръчки.

В тази връзка е възможно да се предложат промени в различни закони, които да регламентират приоритетно разплащанията с малките и средни предприятия при доставки на стоки и услуги, както и в случаите, когато те са подизпълнители в обществени поръчки

Такава практика съществува в развити държави като Япония например, и дава възможност за предпазването на малките компаии от фалити, поясниха от камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още