fallback

Г. Ангелов: Най-големият ни проблем е безработицата

Необходимо е да се разрешат структурните проблеми на пазара на труда, за да се създаде по-голяма заетост, коментира икономистът

17:02 | 27.07.12 г. 3

Безработицата е най-големият проблем на българската икономика. Това коментира в обзорното предаване "От петък до петък" на БНР икономистът Георги Ангелов.

Той припони, че Европейската комисия преди повече от месец представи задълбочен анализ на проблемите на българския пазар на труда и как те пречат на създаването на заетост.

„Защо от Брюксел трябва да ни казват тези неща и защо правителството все още не е предприело мерки?“, коментира Георги Ангелов.

Според него реформите на пазара на труда не са толкова трудни и биха могли да дадат бърз резултат от гледна точка на заетостта и създаването на нови работни места.

Ангелов посочи, че що се отнася до политиките за пазара на труда, у нас основно се харчат европейски пари за подпомагане на безработни и създаване на субсидирана заетост.

„Трябва да е ясно, че ако не се адресират структурните проблеми, харченето на пари няма да помогне. Двете неща трябва да вървят едновременно“, коментира той.

Икономистът отбелязва, че властта трябва да предприеме мерки и за разрешаването на квалификационния дисбаланс на пазара на труда – да се „произвеждат“ специалистите с тези професии, от които бизнесът у нас има нужда.

Той посочи, че може да се помисли и за прилагане на политики за пазара на труда, съобразени със спецификите на отделните региони на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:39 | 12.09.22 г.
fallback