IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК критикува България за бавните реформи в образованието и трудовия пазар

Оценката за изпълнението на заложените цели в конвергентната програма за 2012 г. показва, че страната изостава сериозно по осигуряването на трудова заетост

12:24 | 28.06.12 г. 8
<p>
	Критичният доклад на Брюксел потвърждава становището на редица икономисти за липсата на реформи в основни сектори. &nbsp; &nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Критичният доклад на Брюксел потвърждава становището на редица икономисти за липсата на реформи в основни сектори.    Снимка: БТА

България изостава с постигането на целите, заложени в Националната програма за реформи. Това е един от основните изводи в доклада на Европейската комисия (ЕК) за оценката на програмата за реформи и Конвергентната програма за 2012 г., представен от представителството на ЕК в България.

От Брюксел посочват, че страната ни няма напредък при постигането на целите за заетост. Отчетено е изоставане при заложените средства за финансиране на научната и развойна дейност. В същото време не е изпълнено и обещанието за ограничаване на процента на учениците, които преждевременно напускат образователната система. Липсва напредък и по обещания ръст на завършилите висше образование.

Положителна оценка е дадена по изпълнението на целта за намаляване на броя на хората, изложени на риск от бедност, въпреки че страната ни остава първа в ЕС по дял на гражданите, живеещи в материални лишения, се посочва в доклада.

От Брюксел предупреждават, че икономическият растеж на страната ни ще остане нисък през тази година, като безработицата ще продължи да расте.

Въпреки успеха на страната при намаляването на бюджетния дефицит, както и напредъка по изпълнението на някои от целите, заложени в програмата за реформи, Еврокомисията подчертава, че основните предизвикателства пред политиката на страната остават непроменени.

В тази връзка от Брюксел припомнят вече отправяните към България седем препоръки, които предстои да бъдат гласувани на днешното заседание на Европейския съвет. 

Според Брюксел очакваният ръст на безработицата налага преориентиране на активните политики по заетостта, отстраняване на структурните пречки за подобряването на качеството на образованието, подобряването на устойчивостта на пенсионната система, подобряване на качеството на публичните разходи, както и подобряване функционирането на енергийния пазар.

В тази връзка се дава положителна оценка по изпълнението на междинната цел на страната за определения дял на „зелената” енергия в общото енергийно производство, заложен да бъде изпълнен за периода 2009-2011 г.

Еврокомисията е доволна от бюджетните политики на българското правителство и препоръчва да продължи изпълнението на бюджетната стратегия.

Необходими са обаче по-големи усилия за подобряване на качеството на публичните разходи, особено в сферата на образованието и здравеопазването, както и да се изпълнява цялостната стратегия за спазване на данъчното законодателство, за да се увеличат данъчните приходи в хазната и да се намали „сивата” икономика.

Европейските власти настояват освен това България да продължи с пенсионната реформа, като изравни възрастта за пенсиониране на мъжете и жените и наложи по-стриктен контрол на ранното пенсиониране и инвалидните пенсии.

ЕК ни препоръчва също така да ускорим изпълнението на националната инициатива за подобряването на младежката заетост, както и да направим преглед на въведените осигурителни прагове, които обезсърчават декларирането на реалните доходи и насърчават „сивата” икономика.

Необходимо е също така страната ни да подобри ефективността на социалните плащания, така че да се намали рискът от бедност при децата и възрастните хора, се посочва в доклада.

Еврокомисията смята още, че е необходимо да се ускори и образователната реформа, като едновременно с това се модернизират учебните програми, подобри се мотивацията на преподавателите, както и достъпът до образование на населението в неравностойно положение.

Посочва се и необходимостта от укрепване на административния капацитет в посока на намаляване на бюрокрацията и разходите по публичната администрация. От ЕК отново посочват, че е необходима промяна и по администрирането на европейските средства, което да доведе до по-голямата им усвояемост.

В тази връзка експертите повтарят препоръката си за правилното прилагане на законодателството в сферата на обществените поръчки.

В доклада се посочва още, че България трябва да премахне пречките пред навлизане на пазара, разпоредбите за гарантирана печалба и контрол на цените, както и да гарантира независимостта на операторите на преносните и разпределителни мрежи и да изгради окончателно пазарна структура в енергийния сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Satana
преди 11 години
Аз се чудя къде изобщо видяха реформи. Те такова нещо нема в България!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
То това, с управлението на завършили и работили навън, ще се случи неизбежно. Но както писах в един коментар, това е поколението на всички "бивши". Ту децата ги "кърмят" на воля с чалга, хапчета, фейсбук, сериали, йеФтин алкохол и прочие упадъци. Подготвени за управление ***. Без собствени цели, ценностна система, идеи, култура и съзнание. А това, че липсва креативност, всеки е "полегнал" и очаква "големия удар" или от някъде, ей така, да дойдат едни пари е факт. Държава от корумпирана администрация, корумпирани частни фирми, рентиери и реститути и заети в "древните" професии, наркотици и хазарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
То това може, няма спор, обаче КАК да накара мениджъра на тази държавна компания да НЕ работи за частните конкурентни фирми в същия бранш или за себе си.Българина е известен най-вече с предателствата и корупцията си. Познавате ли българи, които имат всичко държавно за общо (т.е. свое) и поради тази причина не считат за кражба присвояването на държавна собственост?Е, точно такъв народ ражда и такива политици, кметове, общински съветници, адвокати, съдии, прокурори......Тука трябва много голяма промяна в култура, самосъзнание и ценности за да имаме собствени свястни управленци. Иначе единствения начин да прокопса държавата е да ни управляват българи завършили и живеещи в чужбина, които са формирани от тамошната култура и общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Може! Може да създаде държавни компании в добивната промишленост например. И не само там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Bibliotekarkata
преди 11 години
I da iska 4ovek da napravi makar i malka deinost i da "izmqkne" ot mqkata na miseriata njakoi, pak burokraziata pre4i.Primer- iskah da napravja malka firma za izprashtane na rabota jeni v nemskogovorjashti dqrjavi, imam praktikata tam ot 2008 i nemskia.Podadoh zajavlenie za kandidatstvane po programa na Evropeiski krediti "Az moga", i kakvo...?-kazaha-registrirai si firmata, razrabotiu ja-6 mes., podai bizness plana i resultatite i eventualno shte ti dadat subsidiata. Za tazi zel trjabva da ima 4ovek pone 5000 Eu za da zapo4ne.Kakvo izliza- ako iskash da protegnesh njakomu rqka i da go izvadish ot bezizhodizata- pqrvo shte ti ja otrejat, a posle shte ti objasnjavat 4e drug s tvoite posizii moje da go pravi po-dobre.Paradoxalnoto e, 4e ot MTSG Zam.Ministqr mi dade polojitelno stanovishte za kandidatstvaneto,m a slujitelka s RUSKI! akzent me mota izvestno vreme po telefona i ottam trqgnaha bezsmislenite razgovori i vqrteneto na prazni oboroti iz instanziite...Abe, stiga ve4e s kamufl
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Melani2
преди 11 години
България прогресивно губи квалифицираните си работници-от съкращения-безработни само половин година и си негоден за твоята специалност,за която си учил и обикнал.Охранител или портиер с временна заетост,това са свободните места.Другите са екзотични и само красят С ГОДИНИ обявите,незнам дали изобщо се заемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
RedBot
преди 11 години
Нали някак трябва да си заработят тлъстите пачки.За заетостта в Испания и Ирландия какво ли биха казали?А и защо са си въобразили че държавата може да създаде заетост ??Събирането на фасове по градинките и саденето на борчета не го броим за заетост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Щом царицата на бюрокрацията ЕК ни критикува, смятай колко сме зле... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още