IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков влезе в задочен спор с ЕЦБ относно изпълнението на критерите за еврозоната

Финансовият министър внесе уточнения след вчерашните забележки на банката относно твърденията на ведомството му, че България отговаря на всички критерии

18:31 | 22.06.12 г. 6
Дянков влезе в задочен спор с ЕЦБ относно изпълнението на критерите за еврозоната

След като вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) опроверга българското министерство на финансите, което съобщи, че България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната, днес финансовият министър влезе в задочен спор с колегите си от ЕЦБ. 

Във вторник Министерството на финансите разпространи съобщение, че "България изпълнява всички критерии за членство в Еврозоната", като се позова на данни на Европейската централна банка. 

Като степен за сближаването на страната към критериите за еврозоната беше посочен дългосрочният лихвен процент за месец май, който е 5,11%. Според експертите от финансовото министерство този показател е под референтната стойност от 5,8 на сто, въз основа на което се прави изводът, че по този начин се потвърждават данните от Доклада за конвергенцията, публикуван по-рано от Европейската централна банка.

Прави се и заключението, че благодарение на покриването на този показател България е една от трите държави в ЕС заедно с Дания и Швеция, които изпълняват критериите от Маастрихт за членство в еврозоната.

На въпрос на кореспондента на националното радио до ЕЦБ, доколко страната успява да покрие еврокритериите, от банката отговарят, че "в доклада за конвергенцията показателите са за периода април 2011 - март 2012 година и тези стойности не могат да се пренасят за никакъв друг период, както е представено в прессъобщението на българското финансово министерство"

Според институцията "пресмятането не е механично и изисква внимателен анализ за възможни отклонения".

"Освен това българският лев не участва в механизма ЕРМ 2 за обменния курс", където трябва да се следи поне 2 години. Следователно България не отговаря на критериите по член 104 от Договора за функциониране на ЕС, посочват от банката във Франкфурт.

По този повод днес министърът на финансите Симеон Дянков е коментирал, че писмото на ЕЦБ не е опровержение на заявеното от неговото министерство, предаде bTV.

Като се съгласи с някои от моментите в становището на банката, Дянков припомни, че ЕЦБ може да даде становище по приемането на България в еврозоната само след формалното кандидатстване от наша страна.

„И понеже България не е кандидатствала за еврозоната, критериите, които сега България изпълнява, и това го потвърждават в писмото, се отнасят само за този период”, коментира пред „Фокус” вицепремиерът. „Както ви е известно, ние не се подготвяме в момента да кандидатстваме за еврозоната, защото смятаме, че първо еврозоната трябва да се подобри от институционална гледна точка и чак тогава, като знаем къде влизаме, да кандидатстваме."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Ду ю уонт Дянкомет :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
ЕЦБ казва истината но и Дянков не лъже! Ако дянков не греши, то ЕЦБ бърка! Ако ЕЦБ не е сгрешила, но Дянков все пак казва истината, То тогава кой не си разбира от работата?Истината има много измерения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
hidko
преди 11 години
Ако може да се разчита на статията, Дянков казва истината, а от ЕЦБ са казали, че се позовават на стари даннни от преден период. Освен това е вярно, че лева трябва да се наблюдава 2г. преди да ни одобрят, но това не значи че в момента не отговаряме на критериите. Дянков казва истината. Ако имаме интерес и задържим тези граници които са в момента за 2г. ще ни приемат в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
outsider
преди 11 години
Не може хем да изпълняваш критериите, хем да не се знае дали ги изпълняваш. Но за Дянков това изглежда е възможно, и то защото се учи от своя бащица ББ, за когото свободните съчинения за просто стил на говорене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
rumen221
преди 11 години
Дянков ли,- ТОЙ Е ПРОСТО ОЩЕ ЕДИН, ДЕТО СИ МИСЛИ, АКЪЛА СЕ РАЗДАВА С МИНИСТЕРСКИЯ ПОСТ...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Internet
преди 11 години
One way ticket for Dyankov, please!!!!!!And never coming back again!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още