IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК не е преразглеждала конвергентната програма на България

Това противоречи на изказването на министър Дянков, че ЕК е оценила като адекватна конвергентната програма на България

22:07 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК не е преразглеждала конвергентната програма на България

До момента Европейската комисия не е направила преоценка на конвергентната програма на България с оглед на новите данни за скрития бюджетен дефицит, предаде Dnes.bg.

Това е уточнил днес Амадео Фаташ, който е говорител на еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.

Конвергентните програми на която и да било страна-членка на Европейския съюз не са били оценявани на неформалното заседание на икономическите и финансови министри в Мадрид, което се проведе в края на миналата седмица.

Това ще бъде направено по време на официалната им среща на 21 април и след като в сряда Евростат оповести актуалните данни за дълга и дефицита на 27-те страни-членки.

Финансовият министър на България Симеон Дянков заяви след края на срещата в Мадрид, че страната ни може да кандидатства за влизане в „чакалнята на Еврозоната“ (ERM II) до края на тази година, защото ЕК и финансовите министри на еврозоната са оценили българската конвергентна програма като адекватна, въпреки появилия се свръхдефицит.

Амадео Фаташ не е коментирал изказването на министър Дянков, но е категоричен, че в Мадрид дискусии или решения, свързани с България, не е имало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още