IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До няколко години цели отрасли може да останат без подготвени кадри

Трудовият пазар у нас е пренаситен от специалисти, които икономиката не може да поеме, сочи проучване на БСК

17:53 | 20.06.12 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: sohailasghar&#39;s &nbsp;Лиценз: Creative Commons</em></p>

Снимка: sohailasghar's  Лиценз: Creative Commons

Цели отрасли ще останат без подготвени кадри до няколко години, сподели на международната конференция “Предприемачество и образование” директорът на Центъра за професионално обучение към Българска стопанска камара - Даниела Симидчиева, съобщиха от камарата.

Тя представи данни от проучване, проведено в рамките на проекта, осъществяван от БСК по ОП „Развитие на човешките ресурси“, „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”.

Проучването показва, че повечето от квалификацираните специалисти, които в момента заемат ключови длъжности, са в предпенсионна възраст. Същевременно се усеща липсата от качествени кадри, които да ги заменят.

Висшистите не са малко, но повечето от тях са със специалност “Право” и “Публична администрация”, а от тях икономиката в момента има най-малка нужда, сподели Даниела Симидчиева.

Успоредно с това се наблюдава увеличение на неграмотността и влошаване на образователните характеристики на младите хора до 24-годишна възраст. Ниското образование предполага и липсата на мотивация за висока квалификация и трудова реализация. През последните 10 години у нас се формира сериозен контингент от неграмотни лица, което ще оказва трайно отрицателно влияние върху качеството на работната сила през следващите 10-15 г., смята Симидчиева.

Равнището на заетост в значителна степен зависи от нивото на завършено образование и от притежаването на професионална квалификация. През 2011 г. коефициентът на заетост сред лицата с висше образование (15-64 г.) е 86,4 на сто, при тези със средно образование е 72 на сто, с основно образование – 37,3 на сто, а с начално и по-ниско – 31,9 на сто. Важен е фактът, че равнището на заетост сред лицата със средно образование с придобита професионална квалификация (77,3 на сто) е по-високо от лицата, които са със средно общо образование.

Най-засегнати от кризата на пазара на труда през последните години са младите хора до 34-годишна възраст, особено групата 25-34-годишните, а най-слабо засегнатите възрастови групи са хората на възраст между 55-64 г. и 34-44 г. Най-пострадали от кризата са хората с ниска степен на образование и квалификация, сочи проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
Biso
преди 11 години
Иван Костов може да е прав.По разни статистики в Англия 28 - 30 % от хората с више образование по настоящем разботят нешо съвсем различно от, това което са учили. Смещното е, че имат най-много стриптизиорки с више образование.Мисля, че и за USA са сходни.Въпросът е, какъв колосален ресурс се изразходва за образование, а след това хората работят като сервитьори и бармани, и изплащат кредитите си за образование с десетилетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
vabo_2008
преди 11 години
moga da dam i primer moi poznat s mehanotehnikum bez vishe raboti v slovenia vzima 7,5 evro na chas,no poneje ne moje da raboti legalno tam ,poneje e bulgarin vzima samo polovinata ,a drugata polovina gi vzima nqkuv slovenec koito ima registrirana firma v bg i go vodi che go e pratil komandirovka v sloveniq vupreki che e tam 3 godini veche
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Мда. Така е. Работодателите искали можеща и знаеща млада плът, но ако може и стотинка да не дадат за образованието. То си е грижа на робите. Да намерят начин и да си образоват децата. Така че, колкото позволява държавния бюджет, толкова. Но който и да е младеж, въпреки това успее да се образова, бързо им схваща логиката и марш да го няма в чужбина. Там ПЛАЩАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
vabo_2008
преди 11 години
emi koi shte stane uchitel v nqkoi tehnikum za 300 lewa zaplata i shte uchi na nqkakwi tehnicheski umeniq decata?????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Добре формулирана истина! :( ....Нямат мотивация младите. Как да имат когато се знае че за да имаш успех тук, трябва да принадлежиш към КАСТАТА на *** !!? Другия път е емиграцията. Тъжна картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
И това е вярно. Но и вопиющата неграмотност на вече второ поколение деца е отчайваща. Пък и всичко си върви по план. Още преди години И.Костов заяви в прав текст "много са ни висшистите, няма кой да бачка". Е, сметката е проста, децата, внуците и прочие отрочета на цялата партокрация учат навън, регистрират се фирми там/част от тях после са в БГ, като "чуждестранни инвеститори"/ и после сядат в поредния офис дето разпределя крадени, контрабандни и "потни" парички. Другите тук, се кърмят с чалга, хапчета, бира, йефтин алкохол, фейсбук и прочие. За книги, елементарна грамотност, знания или практически умения, не може да се говори. Стадо от ***, готови да бъдат управлявани от следващо поколение на живелите в "зона Б" на Сф.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Да го дуфат отраслите! То начело на тях са все бивши комунокомсомолокадесари. Еми хората (по-интелигентните) не щат да слугуват на тази ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
forum_rookie
преди 11 години
До crammer:БАН не е учебно заведение. Освен това, Вие познавате ли лично корумпиран професор от БАН? Не казвам, че хич няма, но е много лесно да се хвърлят "кьорфишеци" зад прикритието на анонимността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
crammer
преди 11 години
Умните хора не вземат БГ дипломи! БГ диплома означава, че под нея, най вероятно, стои подпис на някой корумпиран професор от БАН или подобно и пропорционално дискредитирано учебно заведение. Все едно да завърши човек медицина в УНСС и някой да го вземе на сериозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Хвалят се двама български работодатели:- Аз на моите от 3 мес. не съм им давал заплати и пак идват на работа.- Аз пък на моите не само че от 6 не съм им давал, ами и такса вход въведох.- Е?- Ами изхитриха се. Влизат в понеделник и чак в петък си тръгват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още