IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите феномени на пазара на труда

Икономическата криза деформира трудовия пазар поне в две посоки - увеличаване на работещите бедни и на хората, които отказват да се трудят за ниски доходи

08:00 | 28.05.12 г. 40
Автор - снимка
Редактор
Новите феномени на пазара на труда

Последните данни на националната статистика потвърдиха наличието на 420 хиляди българи извън пазара на труда. Експертите са категорични, че вече трябва да се гледа отвъд кризата, когато структурата на този пазар вече ще е съвсем различна заради появата на няколко феномена на пазара на труда, които се открояват още отсега. А именно - увеличаването на така наречените „работещи бедни“ и на хората, които не желаят да се трудят за ниски доходи.

Една от причините за появата на феномена „работещи бедни“ у нас е липсата на обща политика по доходите и прилагането на съвкупност от мерки, които да съдействат за повишаването им, смята бившият социален министър Иван Нейков. Според него мерките на правителството, насочени само към повишаване на минималната работна заплата, минималната пенсия или някои социални плащания, не са панацея и няма да доведат до изчезване на българите, които работят и въпреки това не могат да покрият разходите си.

Във всички страни с развит пазар на труда работещите имат гаранцията, че могат да издържат семействата си, да изплащат банкови кредити, лизинг или просто доходите им да стигат за месечните разходи. Последната национална статистика в България обаче показва, че приходите и разходите на домакинствата нарастват с еднакъв темп, а тази тенденция ни поставя извън държавите с развит пазар на труда.

Друг бивш социален министър - Христина Христова смята, че наличието на „работещи бедни“ е много сериозен проблем, но не е само български, а е характерен за целия Европейски съюз. Христова цитира данни на Евростат, според които около седем процента от трудещите се в ЕС имат доходи под прага на бедността. За преодоляването на негативната тенденция трябва да се работи повече върху качеството на човешките ресурси, образованието и допълнителната квалификация, смята бившият социален министър. Ако броят на квалифицираните съответства на нуждите на бизнеса, цената на труда ще е по-висока, а договарянето между работник и работодател ще бъде на друго ниво, убедена е Христова.

По въпроса за безработните, които не се съгласяват да се обезценява трудът им и предпочитат да останат вкъщи, а не да получават недостойно възнаграждение, Христова коментира, че проблемът е сложен и има различни нюанси.

Един от възможните варианти е безработният да отказва нископлатен труд защото получава обезщетение за безработица, а то е 60% от осигурителната сума, която може да се окаже повече от новата предложена му заплата. Има друга категория хора, които работят в сивия сектор и имат сравнително добри доходи, несравними със средното предлагано възнаграждение в криза, коментира Христова. Трябва да се отчете и че има такива, които просто разчитат на издръжката на роднини в чужбина и за тях всеки платен труд в България не е атрактивен.

Христова обаче открива пробойни в трудовото законодателство по отношение на заплащането и социалните помощи. Тя посочва, че законите трябва да бъдат променени така, че хора, които отказват работа, да бъдат лишавани от социални помощи. Сега действащите наредби за помощите не се прилагат според замисъла им. Трябва да се преразгледат програмите на социалното министерство за хората в трудоспособна възраст, получаващи социални плащания, смята Христова.

Икономистът от института за пазарна икономика Десислава Николова обясни икономическата логика за увеличаването на броя на работещите с ниски доходи.

При икономическа криза заплатите на тези, които остават на работа, обикновено или се запазват непроменени дълъг период от време (което при положителна инфлация означава загуба на реален доход), или се понижават.

Николова обаче припомня, че трябва да се има предвид, че по официални данни при безработните рискът от бедност е седем пъти по-голям от този при работещите. С други думи, ако човек има работа, рискът от това той да изпадне в бедност, е значително по-нисък от този за безработните.

Що се отнася до това, че има хора, които не желаят да работят за ниски заплати, то такива има и в периоди на икономически растеж, коментира експертът. Личното решение на всеки, дали да започне работа за съответното заплащане, зависи от т. нар. резервационна заплата (reservation wage), която е хипотетична минимална заплата, която човек би приел срещу полагане на труд, а тази сума е въпрос на индивидуално решение, смята Николова.

Тя коментира, че по принцип в период на висока или покачваща се безработица, средните "резервационни" заплати за икономиката намаляват, тоест средностатистическият гражданин е готов да започне работа при по-ниско заплащане от това, което иначе би приел в периоди на ниска безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
цитат от Dnes.bg ..."Според проф. Иванов безпътицата, в която сега се намира българското общество, се дължи на "некадърността на управлението на държавата". 80 ПРОЦЕНТА от РАБОТОДАТЕЛИТЕ в България са с начално или със средно образование, заяви проф. Петър Иванов, цитиран от БТА. "...Без коментар. Коментирал съм го в предишни мои постове. Имаше мнения, че ей така съм писал... :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 0
Вътрещаря
преди 11 години
Ето ви пресен пример за работодатели мошеници и то в финансовата сфера.http://forexforum.bg/viewtopic.php?f=14&t=763&p=41054#p41054Тия не са за съда, а директно за затвора или за убиване.Това е и това ще почне да става.А тия от този посредник къде ще се скрият не знам.*** и *** такива измамници на площада и до тук с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 0
sillyboy
преди 11 години
Хаха, много точно !!! Германците казват за чехите, че са повече германци и от германците !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 0
nedev75
преди 11 години
Поначало не съм съгласен с мненията на преждеговорищия, обаче в случая е напълно прав.Комбинацията от английски и италиански е рядка.Ако лицето е юрист с опит и с тези езици едва ли ще са навие за по-малко 1500-2000лв. месечна заплата.За да станеш правоспособнен юрист трябват поне 6 години и още 2 години за двата езика и разходите по придобиването на тези занния правят 8 години къртовски труд и сериозни разходи.За това смятам че за по-малко от гореспоменатата сума би било обидно въобще някой да си предлага уменията и знанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
Ето пример за "Новите феномени.."http://***.***.bg/f1458832Да разгледаме тази обява на работодател. (с разрешението на администрацията тук)Какви са изискванията към кандидата?___________________________________________Изисквания към кандидата:- Висше икономическо образование /юридическо е предимство/;- Отлично владеене на английски и италиански език;- Отлично владеене на MS Office;... (следват стандартните глупости)_______________________________________________А сега ми кажете, колко са вишистите във варна, дето владеят отлично англ. и итал. и са готови да кандидатстват по обявата? Има един математически израз - "клони към нула". Общо взето тез дето отговарят на критериите не са в България. Защо ли? Сигурно защото са феномени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
e, добреи аз имам лични впечатления и от двете страни на океан и за двата типа поведения; за БГ опита ми е по богат и по дълъг и рядко съм присъствал на голямо "мазнене", предполагам зависи от нивото на експертност а на компаниятаа за ЮС а и за Германия има едно характерно явление - да ти го *** много любезно и възпитано и с усмивка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Споделих лични впечатления Longin. Тия на режисьора на някой филм са си негови.:)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 11 години
С Чехите, аааа... НЕ! Те са немците на славянството, т.е. почти немци по култура на производството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 11 години
STRAHO , благодаря ти за всички допълнения - верни са."Гладът" е в кавички, не защото някой е гладен в САЩ, а защото никой не се чувства сигурен, стандарта му на живот гарантиран. Както ще се съгласиш, предполагам, благоденствието е субективно, т.е. как се сравняваш с другите, не толкова, дали имаш достатъчно да преживееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 1
tonitov
преди 11 години
През соца бяхме задоволени от еуфория по лъжите за бляскавото бъдеще. Едновременно с лъжите вървеше и ограждането, с лъжата, че се пазим от диверсанти. Оказахме се не толкова задоволени, но пък силно оградени.Какво да се прави недоволни хора, няма угода -космоса крив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още