IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Пазарът на труда може да се възстанови до пет години

Необходимо е да бъдат създавани по 70 хиляди нови работни места на година, заяви преизбраният президент на синдиката Пламен Димитров

17:15 | 03.05.12 г.
<p>
	<em>Пламен Димитров получи нов петгодишен мандарт с почти пълно мнозинство &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</em></p>

Пламен Димитров получи нов петгодишен мандарт с почти пълно мнозинство    Снимка: БТА

България се нуждае от нова икономическа политика, насочена към инвестиции във водещи индустрии с висока добавена стойност и към стимулиране на вътрешното потребление чрез увеличение на доходите.

Това заяви преизбраният президент на КНСБ Пламен Димитров при закриването на Седмия редовен конгрес на конфедерацията, предаде БТА.

Димитров открои някои от икономическите приоритети на синдиката, залегнали в приетата програма на КНСБ до 2017 година.

В тази програма се залага до пет години да бъде възстановена заетостта в страната преди кризата. Предвижда се още реалният ръст на средната работна заплата да надхвърли 25 процента.

По думите на Пламен Димитров загубените 400 хиляди работни места ще се върнат в следващите няколко години само ако успоредно с ръста на доходите бъдат създавани по 70 хиляди нови работни места на година.

България трябва да заложи на нов модел макроикономическа политика, която да се бори със сивата икономика, твърдят от синдиката.

КНСБ ще работи и в посока на това да убеди обществеността за необходимостта да бъде криминализирано укриването и неплащането на осигурителни вноски. Според Димитров така ще се осигури допълнителен приход от стотици милиони, дори милиарди лева в осигурителната система.

Преизбраният президент на КНСБ коментира, че само при растеж на икономиката между 3 и 3.5 процента годишно, ще се генерира ръст на пазара на труда между 1,2 и 2 процента, което ще отвори възможност и за ръст на реалните доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още