IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК: "Лукойл България" не злоупотребява с господстващо положение

Комисията одобри предложените от петролните компании у нас мерки за възстановяване на конкуренцията на пазара на горива

12:12 | 30.07.12 г. 6
КЗК: "Лукойл България" не злоупотребява с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията одобри предложените от „Лукойл България” ЕООД, „Ромпетрол България”АД, „Нафтекс Петрол” ЕООД, и „ОМВ България” ООД мерки за бързо възстановяване на конкуренцията на пазара за търговия на бензин и дизелово гориво, съобщават от комисията.

В решението на антимонополния орган е записано, че поетите ангажименти целят възможно най-бързо и ефективно разрешаване на конкурентните проблеми и са адекватен и незабавен способ за предотвратяване на възможността за увреждане на конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво.

Според комисията предложените мерки ще способстват за премахване на изкуствената прозрачност на пазара и ще гарантират възстановяване на ефективните пазарни процеси и засилване на ценовата конкуренция.

След като е проучила търговските отношения на Лукойл България” ЕООД с клиенти на едро, комисията е решила, че дружеството не е злоупотребило с господстващото си положение на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво. 

Извършеният анализ сочи, че по време на разглеждания петгодишен период, предоставяните от „Лукойл България“ ЕООД отстъпки не са довели до обвързване на клиентите да закупуват изключително от господстващото предприятие.

Образуваното производство е показало, че петролните фирми притежават характеристиките на предприятия с господстващо положение на съответните пазари, но не са извършили злоупотреба с това положение, изразяваща се в необоснован отказ за доставка на авиационно гориво за летищата и авиопревозвачите на територията на България.

Данните по преписката показват, че временните затруднения в доставката (от юли 2011 г.) са резултат от обстоятелства, които са възникнали независимо от волята на господстващите дружества и цялостното им поведение не е насочено към съзнателно поддържане на настъпилите ограничения, а към тяхното преодоляване.

КЗК определя срок от 30 дни, след уведомяване на страните, за изпълнение на поетите задължения.

Комисията прекратява производството срещу петролните компании, тъй като вече не съществуват основания за неговото продължаване, заключават от КЗК.

Комисията за защита на конкуренцията започна проучване на пазара на горива през пролетта на миналата година. През март тази година КЗК обяви, че ще забави решението за наличие на картел с месеци. По-късно беше обявено, че комисията разполага с информация за пазарните дялове на четирите петролни компании, но няма да ги обяви.

През юли 2009 г. комисията постанови решение за установяване на картелно споразумение и злоупотреба с господстващо положение. В него детайлно е разгледано поведението на участниците на пазарите на горивата в страната за периода от 2005 г. до 2008 г.

Тогава комисията установи, че няма доказателства за наличие на картелно споразумение и злоупотреба с господстващо положение на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
картел няма, защото има монопол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
neuro
преди 11 години
Айде пак старата песен, преди избори, на нов глас ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jimmy
преди 11 години
"Комисията за защита на конкуренцията одобри предложените от Лукойл България ЕООД, Ромпетрол БългарияАД, Нафтекс Петрол ЕООД, и ОМВ България ООД мерки за бързо възстановяване на конкуренцията на пазара за търговия на бензин и дизелово гориво, съобщават от комисията."е щом ще предприемат мерки за "възстановяване на конкуренцията" очевидно конкуренция не е имало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Марионетки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
Бре няма картел! То няма и мафия, няма корупция.. Живеем в идеалната държава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още