IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков пита КЗК за господстващо положение на "Лукойл" на пазара на горива

Това е вторият сигнал към антимонополното ведомство в рамките на тази година за пазара на горива в България

10:30 | 03.08.11 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е отправил писмено запитване към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има ли „Лукойл“ господстващо положение на пазара на самолетно гориво (керосин). Това каза Трайков в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Лукойл“ е най-големият играч на един свободен пазар и пазарът си остава свободен, ако някой не каже с аргументи, че това не е така. Това има право да каже само Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)“, каза икономическият министър.

Според Трайков от мотивите на съда, изложени в решението да се спре предварителното изпълнение на решението на Агенция „Митници“ за отнемане на лиценза за данъчен склад на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, не става ясно от какво по-точно настават неблагоприятни последици на пазара, дали това е заради господстващо положение на компанията и чия е вината за евентуалното господстващо положение.

„В този период на несигурност за това какво ще каже съдът вносителите не смееха да внасят големи количества, защото се допускаше, че може да стане така, както стана. Ако те бяха купили големи количества и „Лукойл“ влезе пак на пазара с пазарната си мощ – малките играчи щяха да са изложени на пазарен риск“, допълни Трайков.

В рамките само на тази година това е второто искане КЗК да се произнесе за пазара на горива. В началото на март вече бившият транспортен министър Александър Цветков поиска проверка за картел от КЗК и Комисията за защита на потребителите (КЗП). Антимонополната комисия предупреди, че проверката по сигнала на Александър Цветков ще продължи поне година.

В средата на 2009 г. КЗК приключи друга проверка на пазара на горива по повод серия коментари в пресата и други средства за масово осведомяване. Становището на комисията беше, че картел на пазара няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Монопола се оказа на пазара на самолетно гориво и за БДЖ. Това означава, че летищата и БДЖ трябва да помислят за диверсификация на доставките. Така дори да плащат малко по скъпо за 10-15% от горивото ще са в много по изгодна позиция както от конкурентно естество така и по защитени при кризи. Да не забравяме, че Русия вече показа, че ще използва позицията си на доставчик на газ и петрол за политически цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още