IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът спря отнемането на лиценза на Лукойл

Изпълнението се спира до приключване на съдебното производство по обжалване на решението

14:29 | 01.08.11 г. 19
Автор - снимка
Създател
Съдът спря отнемането на лиценза на Лукойл

Софийският административен съд (СГС) спря предварителното изпълнение на решение от 22 юли на директора на Агенция "Митници", с което е отнет лицензът на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки. Това съобщиха на БТА от пресцентъра на съда.

Изпълнението се спира до приключване на съдебното производство по обжалване на решението. Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

От агенция "Митници" са категорични, че решението на СГС за спиране на предварителното изпълнение ще бъде обжалвано. Ръководителят на агенцията Ваньо Танов коментира, че решението на първа инстанция все не означава нищо, от агенцията ще обжалват пред Върховния административен съд и ще чакат той да се произнесе.

Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на „Лукойл” значителна или трудно поправима вреда по смисъла на закона и е по-добре, докато компанията води дела с митниците, да разполага с лиценз.

Магистратите са се съобразили и с обстоятелството, че компанията е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз.

За „връщането“ на лиценза е повлияло и обстоятелството, че са сключени договори с „Холдинг БДЖ” ЕАД и „Столичен транспорт” ЕАД, по силата на които жалбоподателят е доставчик на дизелово гориво.

Представено е и писмо от „Бългериан Авиейшън Груп”, от което било видно, че не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива.

"Ситуацията остава непроменена“, заяви пред БНР шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. „Това решение е на първа инстанция и ние ще го обжалваме. "Лукойл" все още не може да работи като митнически склад", категоричен е Митничар №1. Всички суровини, които използват, могат да си ги купуват с платен акциз, да произвеждат и да си вършат дейността, заяви директорът на Агенция "Митници".

Делото е образувано по жалба от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД срещу решение номер 527 от 22 юли на директора на Агенция "Митници", с което е отнет лиценз номер 100 за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки в Бургас, кв. "Крайморие", местност Отманли, нефтен терминал "Парк Росенец" и е прекратено действието на лиценз номер 100 на лицензирания складодържател "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки в Бургас, "Крайморие", местност Отманли, нефтен терминал "Парк Росенец".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 31 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Стига си писал глупости бе човек. Митниците имат право да санкционират съобразно законът. Съдът обаче е длъжен да постановява спрямо него, а в закона изрично си пише, че предварителното отнемане на лиценз се прекратява, ако ответникът докаже трудно поправима щета.Делото по същество (дали са сложили уреди!) още не е започнало, а и си представям как ще се води от митниците, след като г-н Борисов лично каза, че е решил Лукойл да работи.Хайде прочети законите и решението и тогава пиши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 31 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Доказването на неизпълнението на закона е простичко. просто уредите ГИ НЯМА!! Нарушението е на лице и санкцията беше налице!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 31 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
..А митниците имат право да санкционират! ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 31 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Освен това, се оплакваха доскоро, че са претоварени от работа, че останалите институции имащи права да санкционират не санкционирали/ не си вършели работата/ и прехвърляли всичко на прокуратурата и СЪД ООД та ги затрупвали с работа и затова се бавели!:)) Така че скоростта им е похвална в този случай! Нищо, че са предваканционно настроени:)) А за това, което измътиха като решение вече писах:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 31 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Струва ми се не си разбрал:) Не става въпрос за крадени ДДС или каквато и да е друга кражба или злоупотреба!!! Нямат монтирани уреди изисквани от ЗАКОНА!!! Дадена им е цяла година поради ТЕХНОЛОГИЧНАТА СЛОЖНОСТ при монтажа на уредите! Тоест имаме и ДОБРА -та ВОЛЯ от страна на държавата! До момента на отнемането на лиценза. те дори не са започнали работа по монтажа на изискваните от закона уреди!:) Т.е показват ясно, че нямат такова намерение и че не им пука какви са ни законите. А бързината на СЪД ООД не за укор, а похвална! За укор това, че се справят бързо само по определени казуси и дела!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 33 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Първо, мотивите още не са разгледани, разгледано е дали да се спре ПРЕДВАРИТЕЛНОТО отнемане на лиценза. Второ, ВРЕДАТА от решен по подобен начин казус може лесно да се оправи - агенция Митници просто доказват кражба на ДДС/акциз и тръсват съответна милионна глоба. За месецът спокойно могат да командироват половината данъчни да висят в склада и да проверяват количествата, включително колко са на склад и колко трябва да са по отчет.Трето, държавата не СПАЗВА собствените си правила, камо ли да ги отстоява. Как така седем месеца не намериха време да повдигнат казуса??? А сега точно като дойде ваканцията на съдебната система се разбързаха и почнаха скандалите? Хич, ама хич не мирише на театър.Четвърто, ГЕРБ ще слязат от власт понеже са милиционери, некадърни и подкупни. Лукойл няма нищо общо.И последно, след като по закон съдът е ДЛЪЖЕН да се произнесе в пределно кратък срок и го спази, изведнъж се оказва виновен, че не се е произнесъл по някакво друго дело за избран от теб срок...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 33 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
"... и е по-добре, докато компанията води дела с митниците, да разполага с лиценз...." Делата ще се водят до забрава с най различни процедурни хватки. Да не говорим за сложността на делото!:)) Целта е постигната . ГЕРБ отдавна няма да са на власт, /поради трудности с постъпленията в бюджета/ когато СЪД-ООД ще присъди в ПОЛЗА НА Лукойл!:)) Това са истинските мотиви! Че има свестни съдии , няма спор, но и на тях , и при техните решения ще тежат подобни прецеденти!!:) ..Аз отдавна не съм патриот , но се чудя как един гражданин какъвто и да е произхода му, би се гордял с беззъба държава!!? Държава неспособна да отстоява СОБСТВЕНИТЕ СИ ПРАВИЛА!!? Те правилата трябва да са еднакви за всички!!! Примери на запад колкото щеш. А и нали това беше целта на оттеглянето на държавата от бизнеса!!? Тя ..държавата трябваше предимно да упражнява ефективен контрол на създадените от нея правила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 32 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
В случая съм съгласен с мотивите на съда, но ми е обидно, че се спретна толкова бързо да реши, докато обикновения човек чака с години, за да получи несправедливо решение, най-често, има и свестни съдии, разбира се, колкото и да е невероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
"че предварителното изпълнение ще причини на Лукойл значителна или трудно поправима вреда по смисъла на закона и е по-добре, докато компанията води дела с митниците, да разполага с лиценз....." Нима ВРЕДАТА, от решен по подобен начин казус, която ще оказва влияние при вземане на решения от СЪД ООД, при подобни дела в бъдеще е по лесно поправима!!!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Мисля че митниците са посочили конкретни нарушения в мотивите си! Документирани такива! А и мотивите, с които СЪД-ООД отменя санкцията са меко казано не на място! Къде останаха трудно поправимите вреди за тези към които по закон държавата има задължения!!? Имам предвид, съвестно изпълняващите своите задължения данъкоплатци / физически и юридически лица/!!? Нима вредата, която би претърпял нуждаещ се гражданин, от не състояла се спешна скъпо струваща операция /поради липса на средства в бюджета/ би била по малка или по поправима!!?!! Нима вредата от слабо и бедно образование / поради липса на пари в бюджета/ е лесно поправима!!? Нима вредите които понасят обикновените водачи на МПС поради липса на пътища, са по лесно поправими за тях Разликата е че той, / редовия данъкоплатец/, не може, да осигури хотел за бедното магистратско дете в някоя апетитна дестинация! С думи кратки кой как чете и тълкува евангелието!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още