fallback

Министърът срещу пазара – рунд пореден

Мирослав Найденов очеизвадно не разбира каква е ролята му на пазара и продължава с антипазарните си действия

12:46 | 06.08.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Колко точно държава? Дебатът продължава. След мнението на Императора ви представяме позицията на коментатора във форума на Investor.bg 1914. Тя засяга изключително актуална тема - намесата, която министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов направи на пазара на хранителни стоки. Очакваме и вашите позиции на info@investor.bg!

Ролята на държавата отново е поставена под въпрос – и както се случва не за първи път по време на мандата на ГЕРБ – отново от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В края на миналата седмица Найденов заби поредния звучен шамар на пазара и свободната конкуренция. Проблясъкът този път е двоен – едната закана е, че ДАНС ще разследва търговците, за да открие как се формира цената на хляба от нивата до рафтовете в магазина. От друга страна министърът обяви, че с три от големите хранителни вериги е постигната договореност за поставяне на таван на цените на десет основни хранителни продукта.

Дотук добре – министърът хвърля прах и убеждава електората в безкористните си ангелски намерения и дяволските помисли на търговците и производителите да се възползват от ръста на котировките на световните борси и да ударят потребителя със спекулативно надути цени на храните.

Това ли обаче е ролята на държава, претендираща да има свободен пазар, и на правителство, числящо се към семейството на десните партии в Европа – Европейската народна партия?

ДАНС и спекулантите

Призивът на Найденов за разследване на спекулантите е част от неговата любимата нишка, по която правителството трупа одобрението на най-бедните в напечени моменти. Земеделският министър е безспорно най-последователният в кабинета на ГЕРБ – той бори спекулантите с повод и без повод, защото в очите му те са онези, заради които народът обеднява.

По Никулден – шараните, по Великден – яйцата, за Гергьовден – агнетата. Когато поскъпват суровините, когато поскъпват горивата – министърът винаги е там, за да защити потребителите.

Сега ДАНС тръгва по петите на житото, за да се види къде се надуват цените. Защото всички други проблеми на националната сигурност са решени и пазарът е основният ни проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
fallback