IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът срещу пазара – рунд пореден

Мирослав Найденов очеизвадно не разбира каква е ролята му на пазара и продължава с антипазарните си действия

12:46 | 06.08.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мирослав Найденов в любимата си поза - да размахва пръст срещу вериги и&nbsp; спекуланти.<em> Снимка: БТА</em></p>

Мирослав Найденов в любимата си поза - да размахва пръст срещу вериги и  спекуланти. Снимка: БТА

Да, ама не – не това е работата нито на министъра, нито на агенцията по национална сигурност. Причината е проста – отворената икономика и присъствието на общия европейски пазар водят след себе си и редица ефекти – някои добри, но други лоши. И както често се случва в живота всичко зависи от гледната точка.

За производителите на зърно моментът е прекрасен да повишат печалбите си заради високите цени на международния пазар. За прекупвачите, или така наречените от министъра спекуланти, моментът е добре дошъл да опитат допълнително завишаване на цените –макар че те едва ли и досега не са опитвали това.

В този процес ДАНС няма място, тъй като характерът на свободната икономика предполага, че всеки търговец сам формира цените си, а пазарът е този, който дава оценката си. Това трябва да е ясно на министъра още преди да започне да харчи парите на същите тези потребители за неефективни и безсмислени акции тип кьорфишек.

Усилията на държавата в този случай трябва да се насочат към прекъсване на каквито и да е възможности за фиксиране на цените и картелиране на доставчици, производители, търговци или прекупвачи. И така стигаме до втората министерска инициатива.

Министърът и веригите

През миналата седмица министър Найденов обяви триумф над пазарните сили – той успя да постигне споразумение с три от най-големите търговски вериги поставянето на таван на цените на десет основни хранителни продукта и в продължение на три месеца те нямало да поскъпват.

В това послание ключовото е „от най-големите“, тъй като те могат да си го позволят. И трите вериги едва ли разчитат точно на тези десет продукта, за да формират печалбата си, дори напротив – те и сега използват повечето от тях като атрактивен магнит за привличане на клиенти чрез акции и промоции.

Това, което може да се постигне с такава мярка, не е регулиране, а изкривяване на пазара. Много от кварталните магазини в големите градове биха били сериозно застрашени при евентуалното повишение на доставните цени, тъй като въпросните вериги ще натискат изкуствено крайните цени.

Това е най-прекият път да те изкарат от пазара – при това с вещото съдействие и под зоркия поглед на държавата. Да не говорим, че мерките на Найденов няма да имат абсолютно никакъв ефект за жителите на най-малките населени места – тъй като там веригите ги няма.

Единственото, което постигна министърът с обявяването на замразяването на цените, е реклама за трите вериги, които се включват в плана. При това доста евтина като себестойност реклама, идваща от високите етажи на властта.

Нещата не свършват така. Освен, че получават подкрепа и реклама от най-високо ниво, трите вериги получават нещо далеч по-ценно – държавно формиран картел. Защото фиксирането на някакви цени от независими един от друг субекти е точно това.

И тук министърът очевидно се изгубва – от една страна той трябва да гони картелите и да възпрепятства създаването им по всякакъв възможен начин, а от друга – сам формира такива.

Докога така, господин министър? Кога ще разберете каква е вашата роля във властта и ще спрете да хвърляте пясък в очите ни и да харчите по безумен начин нашите пари?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
Geoinvest
преди 11 години
Прав е министър Найденов. В България без регулация на пазара не може, тъй като у нас няма нито пазарна икономика, нито гражданско общество, което да се съпротивлява на спекулациите с цените на основните хранителни продукти и други стоки и услуги от първа необходимост като ток, вода, отопление, медицинска помощ лекарства и др. Виновни за това са браншовите организации, които координират (да не казвам определят) цените на стоките и услугите, които се произвеждат в техните отрасли и по този начин ограничават свободната конкуренция между производителите. Същото важи и за търговците.Малките производители, занаятчии и търговци, които са и най-много са притиснати от големите такива и в по-вечето случаи не могат да реализират печалба от стоката и услугите, които предлагат и се отказват да работят. В резултат от това на пазара остават само големите играчи производители, преработватели и търговци, които подпомагани от своите браншови организации надуват колективно цените с много нелепи доводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
"Докога така, господин министър?" - ами до следващите избори, на които мислещите хора няма да подкрепят такова правителство. Друг е въпросът, че процентът на мислещите хора е константа, а като число - много по-малко от останалите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Като гледам какво веселие е около яз. Искър и по-точно вододайната зона, нищо не са ударили и нямат такова намерение. После ти говорят за сигурност. Едно време този район се охраняваше непрекъснато от патрули. Сега хората си строят къщи и *** на брега и не им пука, и всеки *** може да замърси водата с каквото си поиска, а софиянци чакат вода от там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
На пролет всеки ще има възможност да даде своята оценка за управлението на властта, премиера, министрите, агенциите, съдебната система, здравоопазването итн.Мирослав Найденов разбира икономика, колкото цигулар от архитектура, или това е поредния лобизъм на бизнеса във властта. Трябва да отбележим нещо ново, това сега се прави нагло пред очите на хората. Може би се подкрепят тези, от които се очакват дарения за изборите - аз днес те рекламирам, утре ще ми се отблагодариш.Нещо страшно е всичко това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Държавата следва да следи за спазването на закона и за свободата на пазара....тъй, тъй...свободата на пазара...именно бе пич...на земеделския пазар няма много свобода...затова държавата трябва да се намеси и да осигури свобода на пазара за производителите на ЗП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Губи ми се, дали министърът знае че, ако натисне допълнително големите вериги, през които минават между 30 и 60% от хляба в големите градове, това автоматически се отразява негативно върху мижавата печалбица на производителя, с което индиректно удар понасят отново неговите подопечни. Изобщо, това правителство умее да се докара за пред ПРОСТИТЕ хорица. Средно- и по-интелигентните виждат несъстоятелността на заиграването с нишката "а аз нямам" у българина. Нелепо. Както с разрушаването на "веселите селища", които можеха да дадат за детски домове. Ама нА-решили да се правят на "принципни"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Лято е! Време за почивка и министъра заработва като рекламно лице на въпросните вериги. Въпросът е че като гледа от рекламите със малките си свински очички не ме кефи и аз лично няма да стъпя във въпросните магазини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Мафията е в резултат на неспазването на закона. Държавата следва да следи за спазването на закона и за свободата на пазара, и така цените ще бъдат точно такива, каквито трябва да бъдат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Мафията се ражда в Италия през 19 век, на кои пазари...я да видим...именно...именно на пазара на земеделска продукция. Така, че радетелите на по-малко държава по принцип и в частност в земеделието не са никак прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Така е и със здравеопазването . Нещо което е на живот исмърт , а крета и постоянно се договарят ниски цени с държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още