IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев временно поема Перник

Местният граждански комитет е потърсил съдействие за разрешаване на проблемите по възстановяване на пораженията от земетресението

17:20 | 22.08.12 г. 1
<p>
	<em>Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев           Снимка: БТА

Автор: Мария Папазова

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев ще бъде командирован за 2 месеца в Перник, за да даде експертното си мнение и да следи как се решават проблемите по възстановяването на щетите от земетресението от 22 май.

Това съобщиха представители от инициативния комитет на жителите на града след среща с премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, социалния министър Тотю Младенов и Дончев.

“Дончев ще бъде всеки ден в Перник през следващите два месеца, за да започне да се случва нещо“, заявиха от комитета.

Според тях има подадени над 8 500 молби за обезщетения, като 3 600 от тях са подадени към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, а до момента са разгледани едва 288, като само по 63 реално са отпуснати средства.

Перничани се оплакаха и от състоянието на училищата, читалищата и други обществени сгради в града. По техни думи има 5 училища в крайно окаяно състояние и изобщо не е ясно дали там учениците ще могат да влязат на 15 септември.

Комитетът е основан, за да служи като “арбитър“ между властите, стана ясно след срещата. Подобен арбитър най-вероятно е необходим след споровете между кметицата на града Росица Янакиева и представителите на ГЕРБ в Общинския съвет на града.

Общинарката Милена Миланова  обвини Янакиева в злоупотреби с парите, отпуснати за помощи. От своя страна кметицата обяви, че държавната администрация не е отпуснала обещаните средства за обезщетения на пострадалите хора. Преди това Янакиева влезе в спор и с финансовия министър Симеон Дянков.

От инициативния комитет днес обвиниха властите в лоша координация и заявиха, че не искат нищо друго освен адекватни действия по случая.

Днес те имат среща и с представители на местната власт, на която ще присъства и Томислав Дончев.

Вицепремиерът Цветан Цветанов също е обещал да посети града като председател на междуведомствената комисия. Вътрешният министър е обещал на перничани да донесе точна справка за отпуснатите средства за Перник.

Министър Дончев е избран да отиде в “командировка“ в Перник, защото най-добре може да прецени по какви европрограми може да се отпуснат средства за града. Като бивш градоначалник на Габрово той има и поглед върху работата на местната власт.

Още новини от България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Тежко им и горко на Перничани :). Или габровеца ще ги излъже , или перничани ще го винкеловат :).Шегувам се де, ама на габровец вяра да нямаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още