fallback

Делян Добрев: Още три автомобилни гиганта местят бизнеса си в България

Инвеститорите оглеждат площадки в Пловдив и Плевен, съобщи министърът на икономиката

09:43 | 29.08.12 г. 28

До края на годината се очаква да започне изпълнението на 8 крупни инвестиционни проекта, като три от тях са в областта на автомобилостроенето. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, представяйки промените в закона за инвестициите, които се очаква да бъдат приети от кабинета на днешното правителствено заседание.

Инвестиционните проекти от клас А надхвърлят 10 млн. евро, като с предлаганите промени държавата ще предложи допълнителни насърчения с временно поемане на осигуровките за бизнеса, който разкрива нови работни места, поясни министърът.

След силния отлив на външни капитали, отбелязан след кризата от 2008 г., кабинетът постепенно отчита повишаване на инвеститорския интерес.

Докато през миналата година в страната бяха привлечени едва четирима крупни инвеститори, то само до август тази година имаме пет проекта на инвеститори първи клас, като до края на годината се очаква да се даде началото на още 8, съобщи министър Добрев.

Другата положителна тенденция е, че очакваните нови производства вече са с по-висока добавена стойност. Ако преди българските производители са правели единични дребни елементи от автомоболите като пружини или други части, то новите проекти са за изграждане на цели климатични системи или за производство на въздушни възглавници например, добави министърът.

Българската администрация е предложила на чуждите инвеститори две площадки за изграждане на бъдещите заводи в Плевен и Пловдив, тъй като за подобни производства инвеститорите се нуждаят от добре развита инфраструктура, поясни още Добрев. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:20 | 07.09.22 г.
fallback