fallback

Има опасност България да връща от европейските пари за регионално развитие

Договорени са 90% от програмата за регионално развитие, но разплащанията се бавят заради проверки за нередности по договорите

13:35 | 13.09.12 г. 9

Регионалният министър Лиляна Павлова   Снимка: БТА

След като преди дни стана ясно, че заради закъснението в прилагането на агроекологичните мерки от програмата за развитие на селските райони страната ни е заплашена да връща европейски пари, днес строителният министър Лиляна Павлова призна, че ако до края на годината не усвоим 1 млрд. лева по програмата за регионално развитие, вероятно ще връщаме средства.

По време на годишната конференция за представяне на напредъка по оперативната програма Павлова посочи, че от бюджета й, който е в размер на 3,1 млрд. лева, са договорени 90 на сто от средствата, предаде БТА.

До момента обаче са разплатени 31% от договорените пари, или 28% от общия бюджет на програмата за регионално развитие, уточняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Министърът на регионалното развитие обясни, че около половината от проектите, по които се работи в момента и които се финансират с пари по програмата за регионално развитие, са рискови. Тя допълни, че е необходимо да се предприемат спешни мерки, за да не се налага средствата за тези проекти да бъдат връщани.

Някои от рисковите проекти могат например да бъдат прекратени, а парите от тях да се пренасочат към други проекти, които могат да бъдат реализирани, или към JESSICA, поясни тя.

Лиляна Павлова каза още, че има и проекти, за които финансирането е договорено още през 2008 г., но те не са изпълнени. По думите й най-често причина за забавянията са обжалванията на тръжните процедури.

Още към края на юли министърът по управлението на европейските средства Томислав Дончев предупреди, че по програмата за регионално развитие трябва да бъдат направени най-много задължителни плащания до края на тази година, за да не се стига до връщане на средства.

Причината за забавянето на плащанията по програмата са проверките за нередности, които се правят по договорите. Преди месеци ръководителят на управляващия орган на програмата Деница Николова съобщи, че след проверки са направени финансови корекции за 22 млн. евро.

Преди дни от кабинета на министъра по управлението на европейските фондове съобщиха, че към края на юли са били разплатени 27% от договорените средства по всички оперативни програми, докато размерът на договорените средства възлиза на 74% от общия им бюджет.

Правителството заложи в бюджета за тази година да бъдат разплатени 3,8 млрд. лева по оперативните програми. Данни на финансовото министерство показват обаче, че до средата на тази година са разплатени малко под 1 млрд. лева.

Най-сериозно изостават плащанията по проектите, финансирани със средства от програмите „Околна среда“, „Развитие на човешките ресурси“ и „Конкурентоспособност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 12.09.22 г.
fallback