IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронните обществени поръчки стават приоритет на кабинета

Финансови корекции за 22 млн. лв. са направени за сгрешени поръчки по проекти, одобрени от началото на действието на програма „Регионално развитие“

14:30 | 06.07.12 г.
Електронните обществени поръчки стават приоритет на кабинета

Въвеждането на електронните обществени поръчки е сред краткосрочните приоритети на правителството, свързани с модернизирането на процедурите по обществени поръчки. Това обяви министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев при обсъждането на правилата за провеждане на поръчките, дискутирани на кръгла маса, организирана от Камарата на строителите в България.

Наред с електронното обслужване ще се ускори работата и по създаването на цялостна система за  възлагането и изпълнението на „зелените“ обществени поръчки, която според Дончев е възможно да влезе в експлоатация до една година.

Участниците в кръглата маса се обединиха около мнението, че въпреки подобреното законодателство и контрола при провеждането на процедурите все още не са решени много проблеми, които сериозно стесняват кръга от потенциални изпълнители на поръчките.

Един от основните проблеми е налагането на дискриминационни критерии за отсяването на кандидатите, посочи инж. Николай Станков от строителната камара. За пример той посочи изискванията по сертификацията, които често нямали нищо общо със самото изпълнение на поръчките.

Условието за най-ниска цена според бизнеса също се отразява негативно на качеството на изпълнението. Друг проблем е и „творчеството“ при определянето на икономически най-изгодната оферта, която допуска залагането на неадекватни критерии при избора на изпълнителите.

За проблеми в изпълнението на процедурите по обществените поръчки призна и Деница Николова, директор на управителния орган на оперативната програма „Регионално развитие“.

От стартирането на програмата досега контролните органи са направили финансови корекции за близо 22 млн. лв. по изпълнени обществени поръчки, посочи още Николова.

При направените 560 проверки по сигнали на фирми нередности са разкрити в 90% от случаите, свързани основно с с проблеми в процедурите, обясни експертът.

На фона на общия ресурс по програмата сумата не е голяма, но е притеснително, че се налагат финансови корекции при условие, че се изпълняват различни превантивни дейности и се изпълнява стриктен контрол, коментира още Деница Николова.

И Деница Николова, и Томислав Дончев отново повториха, че обжалванията на процедурите остават основен проблем за бързото провеждани на обществените поръчки. В тази връзка Иван Бойков от камарата коментира, че обжалванията са следствие на лошото управление на цялостния процес по възлагането и управлението на обществените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още