IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска електронни обществени поръчки до средата на 2016 г.

Някои етапи от поръчките трябва да са в електронен вариант още в средата на 2014 г., настоява комисията

20:28 | 20.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК иска електронни обществени поръчки до средата на 2016 г.

Европейската комисия иска до средата на 2016 година всички обществени поръчки в държавите-членки вече да се провеждат по електронен път. Очаква се това да увеличи прозрачността, да намали разходите на фирмите, и да спести милиарди на данъкоплатците.

Някои етапи от обществените поръчки – като обявите и тръжните документи – трябва да са в електронен вариант още в средата на 2014-а година. Също дотогава централната администрация в отделните държави трябва да е готова да приема и наддавания по електронен път.

Две години по-късно вече целият процес за всички възложители задължително трябва да е електронизиран, настоява Еврокомисията.

По нейни оценки пазара на обществени поръчки в Европейския съюз възлиза на над 2 трилиона евро, като електронизирането му ще спести на организациите възложители между 5 и 20 на сто от сегашните разходи, или минимум 100 милиарда евро годишно.

В същото време и фирмите, особено малките и средните, ще спестят от административни разходи за участие в стандартни тръжни процедури, ще могат да кандидатстват по-лесно, а по-голямата прозрачност на процеса ще увеличи и неговата ефективност, уверяват от Еврокомисията.

Изпълнителният орган на ЕС смята още от средата на 2015-а година да премине изцяло към електронна процедура за всички поръчки за извършване на услуги и доставка на стоки и консумативи.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Естествено, че такова нещо в БГ няма да стане никога ако не ни натиснат от ЕС, лошото е че за много неща ни натискат, но тука все измислят нещо да го заобиколят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Чудесно звучи! Предполагам че у нас ще има отпор, но в крайна сметка ще се получат нещата. Дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още