IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигат се праговете за обществените поръчки

Строителство вече ще се възлага за проекти над 264 хил. лв., гласят приетите от парламента текстове в Закона за обществените поръчки

13:44 | 30.03.12 г.
Вдигат се праговете за обществените поръчки

Народните представители гласуваха на второ четене текстовете от Закона за обществените прочъки, които предвиждат увеличение на праговете за възлагане на процедурите, предаде БТА.

Така при възлагане на строителство на територията на страната процедурите ще се прилагат при инвестиционна стойност на проекта, равни или по-високи от 264 хиляди лева без ДДС. Досега прагът беше 240 хил. лв.

При изпълнение на поръчката извън пределите на страната праговете се вдигат от 1,5 млн. лв. на 1,65 млн. лв. без ДДС, гласят поправките.

Обществените поръчки за доставки или услуги ще се възлагат при минимална стойност на проекта от 66 хил. лв., а когато изпълнението на тази поръчка е извън страната, процедурата ще се разкрива за поръчки над 132 хил. лв.

Променят се праговете и за отправянето на публична покана от страна на държавната и общинска администрация. Възложителите не са длъжни да прилагат процедурите по закона, ако стойността на поръчката за строителство е под 60 хил. лв. При процедури за доставки или услуги публичната покана ще се извършва за поръчки над 20 хил. лв.

Възлагане на проекти под 66 хиляди лева също няма да се обявяват публично, решиха още депутатите. Тези текстове обаче не се отнасят за обществени поръчки в областта на отбраната и сигурността.

С измененията в закона се въвеждат изискванията на европейски директиви за обществените поръчки в областта на отбраната и сигурността. Праговете, над които задължително ще се прилага редът, определен в закона за строителни поръчки, са 4 млн. лв. без ДДС и 400 хил. лв. - при доставки или услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още