IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ни предупреди за обществените поръчки в областта на отбраната

Брюксел изпрати мотивирано становище за приложението на правилата освен до България и до Люксембург

13:52 | 22.03.12 г.
ЕК ни предупреди за обществените поръчки в областта на отбраната

Европейската комисия (ЕК) иска от България и Люксембург да спазват еврозаконодателството в областта на обществените поръчки за отбраната, съобщиха от Брюксел.

Еврокомисията е изпратила до двете страни т. нар. мотивирано становище. Националните органи имат два месеца срок да предоставят мотивирани отговори по становището, в противен случай ЕК може да се обърне към Съда на Европейския съюз и да поиска налагането на финансови санкции.

Според ЕК България и Люксембург не са изпълнили ангажиментите, произтичащи от Директивата относно поръчките за строителство, доставки и услуги в областта на отбраната и сигурността. Директивата урежда възлагането на поръчки за оръжие, муниции и военни материали (и свързаните с тях строителство и услуги) за целите на отбраната, както и за чувствителни доставки, строителство и услуги за целите на сигурността.

От Брюксел посочват, че правилата са съобразени със спецификата на пазарите на оборудване за целите на отбраната и сигурността. Крайният срок за тяхното въвеждане изтече на 20 август 2011 г., а България ги въведе в края на същата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още