IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Бойков: Задълженията на общините към строителни фирми са 180 млн. лв.

Замразяването на чуждите инвестиции остава основен източник за притеснения на строителния бранш, според изпълнителния директор на строителната камара

08:10 | 19.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Снимка: Личен архив</p>

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Снимка: Личен архив

Иван Бойков е изпълнителен директор на Камарата на строителите в България. Завършил е Техническия университет през 1974 г., работил е в "Енергопроект", в "Цимент плант" - Темелково, "Балканкар" АД, "ЗИТ Инвест" АД. В периода 1997-2001 г. е народен представител и е член на комисиите по индустриална политика и по опазване на околната среда. Има над 40 публикации, статии и анализи в областта на индустриалната политика, проблемите на браншовите организации в България, пътното строителство, проектирането и инженеринга.

С Иван Бойков разговаряме за ситуацията в строителния бранш през изминалата година, състоянието на проектирането, основните източници на работа за строителните фирми, както и очакванията за развитието на бранша през настоящата година.

Г-н Бойков, каква беше миналата година за строителния бранш в сравнение с предходните кризисни години?

Миналата година беше доста тежка за бранша. Вече излязоха отчетите за развитието на строителството. Има спад в строителната продукция от 10,7% спрямо 2010 г., а в сравнение с пиковата 2008 г. спадът достига 45-50%. При сградното строителство понижението спрямо 2010 г. е 8,7%, а спрямо 2008 г. - 60%. При инженерното строителство намалението е по-умерено – през 2011 г. спрямо 2010 г. е 12,7%, а през 2011 г. спрямо 2008 г. - 16,5%.

Що се отнася до въведените в експлоатация сгради, през 2011 г. спрямо 2010 г. има 26% ръст, което е 611 сгради повече. При броя жилища обаче тенденцията е за трайно намаление. През 2011 г. спрямо предходната година има спад от над 11%, основно заради слабото търсене и по-голямото предлагане.

През 2011 г. новозапочнатото строителство бележи ръст от 8,6% на годишна база, което се дължи основно на ръста при административните и други сгради. Запазва се тенденцията да намалява строителството на жилищни сгради. Нараснали са разрешителните за строеж с 9,3% на годишна база.

Положителните тенденции при някои от показателите обаче не могат да се тълкуват като знаци за подем в сектора. Увеличават се дисбалансите между търсене и предлагане, като същевременно не се намаляват цените на предлаганата строителна продукция.

Какви тенденции могат да се очертаят според данните от регистъра на строителите?

Засега на пазара са останали 4 500 фирми, но числото се мени в зависимост от новорегистрираните компании. По-точна картина ще имаме през юни, когато се прави годишното потвърждаване.

Отчитаме спад на заетите в строителството с 40-50 хил. души. От друга страна средногодишната заплата се е увеличила, тъй като заради съкращенията по-малко хора вършат повече работа.

Последна актуализация: 20:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още