IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Бойков: Задълженията на общините към строителни фирми са 180 млн. лв.

Замразяването на чуждите инвестиции остава основен източник за притеснения на строителния бранш, според изпълнителния директор на строителната камара

08:10 | 19.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Снимка: Личен архив</p>

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. Снимка: Личен архив

Депутати от ГЕРБ внесоха законопроект за ландшафта за обсъждане в парламента. Как според Вас ще се отразят на строителния бранш зложените в него изисквания в частта за задължителните ландшафтноустройствени планове и съгласувателните процедури с ландшафтните архитекти, ако законопроектът бъде приет?

България върви изцяло по линия на рестрикциите и създаването на условия и гаранции чрез нови закони. Процедурите се усложниха, а това е една допълнителна процедура. Не знам защо трябва да се прави това допълнително съгласуване при условие, че има градоустройствени планове.

Какво е мнението Ви за последните изменения в закона за устройството на територията, който мина на първо четене в парламентарната регионална комисия?

Последните изменения касаят главно взаимоотношенията между надзора и общините. Нас ни касаят периферно, тъй като ние сме изпълнителите. Нас строителите ни интересува да има правилник, наредба или закон за строителството, който да регламентира процесите след започване на обект и неговото приключване. по този въпрос работим активно и тази година вероятно ще изготвим нормативен акт, който да представим на компетентните органи.

Каква година да очакваме за българското строителство?

За тази година прогнозата не е добра, защото не се предвиждат някакви нови обекти. Разходите за капиталово строителство в бюджета са почти същите като миналата година. По-скоро очаквам задържане и спиране на сектора на нулево ниво, така че през 2013 г. да се  тръгне нагоре.

Очаквам в периода 2012 – 2013 г. инженерното строителство да компенсира спада при жилищното и нежилищно строителство. При жилищното строителство стимул за периода ще има само от определени дейности за реновация и саниране заради пренасищането на пазара, а при нежилищното все по-голяма важност ще придобива индустриалното строителство, както и строителството, свързано с аграрния бизнес. Инвестициите там дълго се отлагаха, а в момента има на разположение и подкрепа от Европейския съюз.

Водещо ще продължава да бъде пътното строителство, което се подпомага от многобройните инфраструктурни проекти, финансирани от Европейския съюз. Голяма роля ще играят и общинските проекти за реновация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още