fallback

Борисов: Ще се опитаме да обявим за нищожни договорите за АЕЦ Белене

Надявам се Путин да не е знаел за завишените претенции на Атомстройекспорт, заяви премиерът, подсказвайки за предстояща визита на руския президент у нас

14:02 | 13.09.12 г. 50

От Мария Папазова, Dnes.bg

С необичайно остър тон премиерът Бойко Борисов коментира днес действията на руската компания "Атомстройекспорт", която преди два дни обяви, че е увеличила иска си към Националната електрическа компания (НЕК) на 1 млрд. евро заради пропуснати ползи от спрения проект за изграждането на АЕЦ "Белене".

"Ако руският президент Владимир Путин е знаел за този иск, срещата ни на 9 ноември ще се окаже много неприятна", посочи днес Борисов. Очаква се на тази дата правителствата на двете страни да подпишат споразумението за изграждане на газопровода “Южен поток“.

Изказването на премиера дойде на фона на острото напрежение, породено след новината, че руската компания “Атомстройекспорт” значително увеличава исканато обезщетение към НЕК заради отказа от строителството на АЕЦ „Белене“.

С изказването си министър-председателят на практика потвърди неофициалната информация, че руският президент Владимир Путин ще дойде на посещение в страната. 

Въпреки острото си изказване по адрес на руската компания, Борисов неколкоктратно подчерта, че Русия и България са били и винаги ще бъдат приятелски държави. 

“Тук има някаква си компания, която въпреки преговорите, които водим, решава да заведе иск. Аз искрено се надявам Путин да не е знаел“, посочи още Борисов. В тази връзка той изрази надежда че в бъдещите си разговори с руския президент очаква разрешаване на казуса с предявените нови претенции.

Министър-председателят беше категоричен, че “Атомстройекспорт“ е сгрешила с изненадващия си иск. По негови думи сега страната ни ще направи всичко възможно да обяви договорите за строителството на АЕЦ “Белене“ за нищожни.

Борисов изрази задоволство и от решението за създаване на временна парламентарна комисия, която да разследва как са били сключени въпросните договори.

Премиерът обясни още, че вече е възложил на правосъдният министър Диана Ковачева да разговаря с главния прокурор Борис Велчев, "защото е време прокуратурата да се произнесе дали са проведени правилно конкурсите за строежа на атомната централа".

От няколко дни в страната тече остър спор между представителите на политическите сили кой всъщност е виновен за иска на руската компания към България. ГЕРБ и Синята коалиция са на мнение, че договорите не са коректно подписани от предишните управляващи. От БСП пък отговориха, че “искът не е подаден заради подписването на договорите, а заради развалянето им“.

Предишните правителства трябва да отговорят как са провеждали обществени конкурси, заяви с висок тон Борисов. С видимо ядосан вид той обясни, че тези контракти са “грандиозна далавера на някаква компания там и нейните агенти тук, главно в комунистическата социалистическа партия“. “Наели сме най-добрата адвокатска кантора. Щом искат съд, ще се съдим. Искат ми 1 млрд. за някакъв гьол“, закани се Борисов. Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 10.09.22 г.
fallback