IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да иска държавни гаранции за българското участие в Южен поток

Сондажите за газ в Черно море е можело да започнат още преди 5 години, смята министърът на икономиката Делян Добрев

11:29 | 29.08.12 г.
<p>
	<em>Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев нееднократно е заявявал необходимостта от диверсификация на газовите доставки</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев нееднократно е заявявал необходимостта от диверсификация на газовите доставки   Снимка: БТА

Руската страна няма да иска държавни гаранции от България при изграждането на газовата връзка през територията на страната по проекта „Южен поток“.

Договорката е постигната в преговорите с руската страна, като окончателните условия за участието на България в трансграничния газов проект ще бъдат оповестени до 15 ноември. Това съобщи в интервю пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, представяйки подробностите по трите споразумения, подписани на 27 август с изпълнителния директор на „Газпром“ Александър Медведев.

Според споразумението, подписано през 2010 г. при създаването на българо-руската компания „Южен поток – България“, акционерите „Българският енергиен холдинг“ и „Газпром“, трябваше да влязат със собствен капитал в размер на 30% от стойността на изграждането на проекта на територията на страната.

В абсолютна сума тези 30% се равняват на 1,1 млрд. евро, половината от които трябва да бъдат осигурени от българската страна, тъй като акциите в това дружество са поделени поравно с руската компания, припомни Добрев.

Като подчерта, че на този етап страната ни трудно може да задели от бюджета над 1 млрд. лв. за това съучастие, Добрев поясни, че ще се ползва кредит. Добрев не отговори пряко на въпроса дали ако „Газпром“ предложи подобна схема за финансово проектиране, това ще бъде прието от кабинета.

В тази връзка министърът поясни, че на експертно ниво продължават анализите, така че до 15 ноември страната ни да бъде готова с окончателната си позиция. Този срок беше поставен от руската страна, която иска гаранции за българското съучастие преди да започне работа по „Южен поток“, чието изграждане е насрочено да започне в началото на декември 2012 г.

На въпроса за цените на газа и останалите български проекти по разнообразяването на доставките на синьо гориво (т.нар. диверсификация) енергийният министър посочи, че първостепенна задача на кабинета е проучвателният проект в дълбоководно Черно море, чийто договор с изпълнителите Total, ОМV и Repsol ще бъде подписан официално днес.

Като припомни, че българската държава е можела да възложи сондажните работи в блок „Хан Аспарух“ още преди 6 години, Добрев посочи, че днес правителството би могло да има сигурността на държава със собствени газови залежи, което би улеснило и преговорите за доставка на останалите ктоличества синьо гориво.

Оптимистичните прогнози за големите газови залежи се базират на разкритите през миналата година 80 млрд. куб. метра в румънски води. При подобно находище и в блок „Хан Аспарух“ страната ни може да си осигури потреблението за 30-40 години напред, припомни още Добрев.

Поради липсата на алтернативни доставчици на синьо гориво за страната през есента българската страна трябва да сключи нов договор с руската страна, допълни още Добрев. Първата интерконекторна връзка с Румъния може да бъде изградена най-рано през март 2013 г. Затова и в преговорите по руските доставки кабинетът ще се опитва да договори поносими цени за страната.

Българското искане е да се постигне минимална цена на доставките, затова  кабинетът настоява договорът да бъде сключен директно с „Газпром експорт“, като от началото на 2013 г. бъдат избегнати сегашните посредници „Овергаз“ и „Винтерсхал“, допълни още Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още