IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром ще започне изграждането на „Южен поток“ едновременно по две разклонения

Сроковете за вземане на решение за преминаването на "Южен поток" през Унгария все още не са критични, твърди генералният директор на Газпром

18:59 | 04.06.12 г.
Газпром ще започне изграждането на „Южен поток“ едновременно по две разклонения

Прокарването на газопровода „Южен поток“, който ще свърже Русия с Европа по дъното на Черно море, ще започне едновременно по 2 разклонения от четирите планирани, съобщи генералният директор на Газпром Алексей Милер, цитиран от РИА Новости.

„Планираме да строим две разклонения по 15,5 млрд. кубически метра всяко, те ще се строят паралелно“, каза Милер.

Общият проектен капацитет на „Южен поток“ е 63 млрд. кубически метра, а започването на изграждането е планирано за декември 2012 г.

Милер отбеляза, че в момента вече има разбиране за разпределянето на газа по съответните пазари и съответно по разклоненията на газопровода.

Все още се решава въпросът за скоростта на изграждане на газопровода. По думите на Милер при изграждането на „Северен поток“ скоростта на прокарването се е оказала по-висока от планираната – 4 километра в денонощие при предвиждани 3,2 километра.

Той добави, че през юни е планирано заседание на борда на директорите на компанията-оператор на „Южен поток“, на което на акционерите ще бъде предоставена цялата необходима информация за приемането на инвестиционно решение.

Генералният директор на Газпром напомни, че и за морската част, и за сухопътните разклонения на „Южен поток“ инвестиционното решение трябва да бъде прието в средата на ноември.

Той не смята, че да се говори за проблеми по отношение на позицията на Унгария за прокарване на газопровода през нейна територия е уместно. „По отношение на Унгария сроковете още не са критични. Не бих твърдял, че има проблем“, каза Милер.

„Южен поток“ се реализира с цел диверсифициране на маршрутите за доставка на руски природен газ за европейските потребители.

Ориентировъчната стойност на проекта е 15,5 млрд. евро, от които 10 млрд. евро се падат на морския участък.

Вариантите за прокарване на разклонения са няколко, като според последния отпада възможността за достигане на газопровода до Австрия за сметка на достигането му до Италия. Всички обаче включват България като част от маршрута на "Южен поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още