fallback

Възможно ли е минималната заплата да е различна за отделните региони?

Бизнесът одобрява идеята на финансовия министър, но експерти и синдикати имат забележки

16:56 | 05.10.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор

След като финансовият министър Симеон Дянков обяви, че предстои в съвета за тристранно сътрудничество да се обсъди възможността за въвеждане на диференцирана минимална работна заплата за отделните райони в страната, предложението получи диаметрално противоположни отзиви от участниците в тристранката.

Според Дянков това е икономически разумно, защото дава възможност за гъвкавост от гледна точка на това каква е икономическата ситуация в отделните райони.

БСК: Мярката ще съдейства за разкриване на нови работни места

Ръководството на Българската стопанска камара приветства намерението за диференцирана минимална работна заплата и дори предлагат да се вземе по-смело икономическо решение. А именно минималната работна заплата да съществува там, където държавата е работодател.

Според изпълнителния председател на камарата Божидар Данев въвеждането на диференцирана минимална работна заплата ще се отрази благоприятно на бизнеса, защото ще способства за ограничаване закриването на работни места и фалитите на фирми. Данев пояснява, че повсеместното увеличение на минималната работна заплата създава силово безработица с административни методи. 

КНСБ: Трябва да има единна минимална работна заплата

На коренно противоположна позиция е ръководството на КНСБ. Според синдиката идеята за различен размер на МРЗ във всеки регион е неприемлива.

Експертите на КНСБ смятат, че трябва да се запази моделът на единна минимална работна заплата, като се предоставя възможност тя да се определя в процеса на колективно трудово договаряне на равнище бранш или предприятие.

Това равнище не бива да е по-ниско от размера на минималната работна заплата за страната, тъй като минималното възнаграждение има защитна функция за всички и неговият размер не бива да е под официалната линия на бедност, посочват от КНСБ.

Йордан Христосков: Диференцирана МРЗ е неписано правило и сега

Бившият управител на Националния осигурителен институт Йордан Христосков подкрепя позицията на синдикатите. Той коментира пред Investor.bg, че идеята на практика не е нова, а и сега е наложена като неписано правило на пазара на труда у нас. Ако се приеме такова предложение, основният проблем ще бъде свързан с контрола по спазването му, смята Христосков.

Припомняме, че финансовият министър също изрази съмнения, че предложението за „минимална работна заплата по градове“ може да се окаже юридически невъзможно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 11.09.22 г.
fallback