fallback

Бойко Борисов: Засега няма да променяме плоския данък

Бюджет 2013 е възможно най-добрият, твърди премиерът

15:03 | 14.10.12 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Борисов: "За момента няма да променяме плоския данък, защото данъчната стабилност е много важна за бизнеса и инвеститорите". Снимка: Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов определи бюджета за следващата година като възможно най-добрия, предаде БТА. По думите на министър-председателя пък плоският данък е „антисоциален“.

"Плоския данък не случайно го въведоха социалистите, защото е несоциален", коментира Борисов изказването на финансовия министър от вчера, че при евентуален следващ мандат на ГЕРБ може да се мисли за промяна на налога от 10%.

Вчера в интервю за "Дарик радио" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви, че като следващи стъпки в данъчната политика вижда промяна на законите така, че всеки да се осигурява сам, да падне таванът на осигуровките и да се премахне ранното пенсиониране. Освен това Дянков прогнозира, че може да се въведе и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще, когато по въпроса вече има положителни нагласи в целия ЕС.

Премиерът продължи да споделя размислите си за социалните държави, като посочи, че в Швеция около 70% от парите на работещите отиват за социално слабите, а в Германия този дял бил 60 на сто.

„В България това е 7%. Така че Станишев, като говори за социална държава, да каже защо са го въвели. То ни на нас отиваше ние да го въведем и щяхме да го въведем, ако я нямаше икономическата криза", допълни Борисов. Той уточни също, че за момента промяна няма да има, защото данъчната стабилност е много важна за бизнеса и инвеститорите.

Да се премахне ли плоският данък?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 6108 гласа

„Сред приоритетите на държавата са културата, образованието, повече пари в спорта, в инфраструктурата”, продължи премиерът, който днес в Бургас посети ремонтираната сграда на Музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров". „Правим училище, което бе занемарено, над 1 млн. лв. сме дали за енергийна ефективност, с 60% по-малко ще са сметките за парно след ремонта”, каза пред журналисти премиерът. По-рано днес Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов откриха ремонтираната сграда на Бургаската опера. Проектът възлиза на около 1 500 000 лв., а с осъществяването му операта за първи път е достъпна и за хора с увреждания. 

Премиерът индиректно нападна и военните, които днес проведоха протестно шествие с искане за запазване на старите условия на пенсиониране, като заяви, че по времето на комунизма репресивният апарат на държавата е ползвал много привилегии.

"В най-голямата криза платихме най-голямата техника, за какво могат да са недоволни. Всички искаме високи заплати, но бюджетът на държавата е това. Следващата година, когато държавата има повече пари, ще повишаваме нататък. Сега повишаваме пенсиите, минималната работна заплата. Просто толкова пари има държавата, толкова сме си произвели", каза още премиерът.

Още вчера при посещението си в Шумен премиерът защити идеята на финансовия си министър за въвеждане на налог върху лихвите от влоговете. „След като е минало на Министерски съвет, ние сме го приели като решение. Преди месеци, когато казах, че има много пари в банките, а не влизат в потребление, тогава коментарите бяха, че много малко хора, и то богати, имат влогове, а бедните нямат спестявания“, заяви Борисов.

В сряда (10 октомври) след заседанието на Министерски съвет финансовият министър Симеон Дянков изненадващо съобщи, че от началото на 2013 година всички депозити в банките ще бъдат обложени с 10% данък върху лихвите.

Какво трябва да се промени в подоходното облагане според вас? Нужна ли е въобще промяна в данъчната политика? Очакваме позицията ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 10.09.22 г.
fallback