IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Засега няма да променяме плоския данък

Бюджет 2013 е възможно най-добрият, твърди премиерът

15:03 | 14.10.12 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борисов: &quot;За момента няма да променяме плоския данък, защото&nbsp;данъчната стабилност е много важна за бизнеса и инвеститорите&quot;.<em>&nbsp;Снимка: Ройтерс</em></p>

Борисов: "За момента няма да променяме плоския данък, защото данъчната стабилност е много важна за бизнеса и инвеститорите". Снимка: Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов определи бюджета за следващата година като възможно най-добрия, предаде БТА. По думите на министър-председателя пък плоският данък е „антисоциален“.

"Плоския данък не случайно го въведоха социалистите, защото е несоциален", коментира Борисов изказването на финансовия министър от вчера, че при евентуален следващ мандат на ГЕРБ може да се мисли за промяна на налога от 10%.

Вчера в интервю за "Дарик радио" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви, че като следващи стъпки в данъчната политика вижда промяна на законите така, че всеки да се осигурява сам, да падне таванът на осигуровките и да се премахне ранното пенсиониране. Освен това Дянков прогнозира, че може да се въведе и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще, когато по въпроса вече има положителни нагласи в целия ЕС.

Премиерът продължи да споделя размислите си за социалните държави, като посочи, че в Швеция около 70% от парите на работещите отиват за социално слабите, а в Германия този дял бил 60 на сто.

„В България това е 7%. Така че Станишев, като говори за социална държава, да каже защо са го въвели. То ни на нас отиваше ние да го въведем и щяхме да го въведем, ако я нямаше икономическата криза", допълни Борисов. Той уточни също, че за момента промяна няма да има, защото данъчната стабилност е много важна за бизнеса и инвеститорите.

Да се премахне ли плоският данък?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 6108 гласа

„Сред приоритетите на държавата са културата, образованието, повече пари в спорта, в инфраструктурата”, продължи премиерът, който днес в Бургас посети ремонтираната сграда на Музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров". „Правим училище, което бе занемарено, над 1 млн. лв. сме дали за енергийна ефективност, с 60% по-малко ще са сметките за парно след ремонта”, каза пред журналисти премиерът. По-рано днес Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов откриха ремонтираната сграда на Бургаската опера. Проектът възлиза на около 1 500 000 лв., а с осъществяването му операта за първи път е достъпна и за хора с увреждания. 

Премиерът индиректно нападна и военните, които днес проведоха протестно шествие с искане за запазване на старите условия на пенсиониране, като заяви, че по времето на комунизма репресивният апарат на държавата е ползвал много привилегии.

"В най-голямата криза платихме най-голямата техника, за какво могат да са недоволни. Всички искаме високи заплати, но бюджетът на държавата е това. Следващата година, когато държавата има повече пари, ще повишаваме нататък. Сега повишаваме пенсиите, минималната работна заплата. Просто толкова пари има държавата, толкова сме си произвели", каза още премиерът.

Още вчера при посещението си в Шумен премиерът защити идеята на финансовия си министър за въвеждане на налог върху лихвите от влоговете. „След като е минало на Министерски съвет, ние сме го приели като решение. Преди месеци, когато казах, че има много пари в банките, а не влизат в потребление, тогава коментарите бяха, че много малко хора, и то богати, имат влогове, а бедните нямат спестявания“, заяви Борисов.

В сряда (10 октомври) след заседанието на Министерски съвет финансовият министър Симеон Дянков изненадващо съобщи, че от началото на 2013 година всички депозити в банките ще бъдат обложени с 10% данък върху лихвите.

Какво трябва да се промени в подоходното облагане според вас? Нужна ли е въобще промяна в данъчната политика? Очакваме позицията ви на info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Спора повече е върху корпоративния данък понеже заради него смъкнаха и подоходния. Въпреки това съм съгласен че ползата имаха тези със заплати от 1000 до 2000, а и повече но това беше защото не работеше администрацията и имаше много вратички и нямаше нужда толкова да доказваш легални доходи затова и никой не го правеше, ако сега го наложат приходите ще нарастнат не малко от тоя данък, но няма как да се докаже тука в някакъв форум. А че е антисоциален няма какво да се спори, но явно някой дори и това не осъзнават, за тях е важно да има една 30-40 % средна класа (с доходи около 2000 на запад изобщо не се наричат така) и останалите да умират от глад или да имигрират, на кой му пука???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Точно тука ние се превърнахме в една перална на пари, защо се събира повече данък печалба въпреки, че е само 10 % да ти кажа ли? Защото сме офшорка и тука си перат парите, да ти го разясня по-добре примерно западна компания с представителството тука чрез счетоводни врътки, които са съвсем легални изкарва местното дружество на огромна печалба за сметка на дружеството си в Германия примерно за да плаща по-малко данък печалба, това води до по-високи приходи тук вместо в Германия. Не че събираемоста или нещо друго се е увеличила напротив дори. Та сам се сети дали това се харесва на правителството в Германия? После България е държава на монополите те си издействаха и тази ниска ставка печелят си наволя. Едно е да плащаш 10 % друго 35 % примерно, защо да ги плащат монополите след като им е по-изгодно да не плащат? Никой не ти говори за мизерните фирмички които така или иначе не плащат данък печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
madcow
преди 11 години
Това че не гледаш явно не ти е помогнало да видиш ползата. А тя е, че като сложи нормални ставки криенето на ДоД намаля неизмеримо. Щото ще ме прощаваш, ама 24% само ДоД за над 2000-то лева малко балъци плащаха, докато сега за 10-те % никой нормален човек не си слага главата в торбата.А да плащат всички изравнява полето и прави нормалния бизнес конкурентен на сивата икономика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
KostadinovK
преди 11 години
Станишеф: Ако Бойко Борисов иска да се бори за социална справедливост и срещу богатите, да последва предложението на БСП да се вдигне данъкът на хората с високи доходи*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 2
Butch
преди 11 години
Говорят се празни приказки, плоския данък стимулира предприемчивостта и осветляването на доходите! Всички получаващи над 500 лв са облагодетелствани! Справка вижте какви данъци са се плащали преди плоския данък и след. При прогресивното облагане най-ощетени не бяха 'гадните богаташи' а именно хората получаващи средни доходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 11 години
Плоския данък предопределя повсеместно облагане - за всички доходи в икономиката . Това е теоретична постановка която е известна доста отдавна . Реално Орешарски въведе нещата на половина , донякъде оправдано поради факта, че това е нова данъчна система . Нормално е повсеместното разпростиране да не се харесва на хората , но това е правилно от икономическа и фискална гледна точка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 11 години
Извинявай, но разсъждаваш като пенсионер или като бюджетник. Сега ще ти кажа моето малоумно овчарско мнение - Никой не може да ни натиска да си вдигнем данъците. По тая логика защо не ни натискат да вдигнем заплатите, като европейските. И второ каква полза очакваше ти от плоския данък? Когато той беше въведен, преди кризата, в държавата, въпреки якото крадене, имаше милиард излишъци и милиарди инвестиции. Колкото и да е "антисоциален" плоският данък се оказа далеч по платим от прогресивния. Та за изравнени данъци с европейските може да се говори, като се изравнят заплатите и като дойде правителство, което знае как да харчи и да пести!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 11 години
Точно . Айде сега някой да обясни на плащащия в пъти по високи данъци средностатистически европеец защо България хем получава помощи , хем се хвали с ниските си данъци . Ясно е че ще се върви към уеднаквяване на данъците . Съвсем друга е темата за това че плоското облагане предполага повсеместност на облагането и че то не беше въведено изцяло в бг .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 8
Боян
преди 11 години
Никаква полза не видяхме от плоския данък, дайте тука всички умници да ми кажат каква беше ползата на държавата от него? Така или иначе скоро ще ни натиснат да си вдигнем данъците не за друго ами просто да ги доближим до данъците в другите държави от ЕС. Това са необратими процеси и само *** овчари не ги вдяват, но какво да се прави в България бол от такива особено сред "бизнесмените".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
ANS9983
преди 11 години
"... за момента промяна няма да има, защото данъчната стабилност е много важна за бизнеса и инвеститорите..." То пък едни инвестиции в БГ валят... И затова плоският данък бил особено важен! Дянков все пак е нещо сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още