fallback

Мария Капон: Зад инвеститора за "Белене" отново стои Русия

Няма икономически интерес към централата, а политически, смята депутатът от Единната народна партия

10:01 | 16.10.12 г. 43

Темата за АЕЦ "Белене" е толкова важна, колкото е членството ни в ЕС и НАТО, коментира в студиото на bTV председателят на Единната народна партия (ЕНП) Мария Капон. Не е ясно обаче кой ще плати сметката, а всъщност дори не е ясно колко ще струва строителството на втората атомна централа у нас, обясни още тя.

Капон обясни, че сметките са различни - според Румен Овчаров централата срува "4-5 млрд. евро", според Богомил Манчев,  който е председател на Българския ядрен форум и собственик на един от консултантите на проекта за АЕЦ "Белене" – "Риск Инженеринг", цената е 8 млрд. евро, а според последния инвеститор е 10,3 млрд. евро. 

Ако цената е кръгло 10 млрд. евро, или 20 млрд. лева, а проектът се изплати за 20 години, то всяка година трябва да бъдат изваждани по 1 млрд. лева, плюс лихва, която според Капон е около 800 млн. лева. "Дали е държавна или частна тази централата - някой трябва да я плаща", коментира още депутатът.

На базата на тези разсъждения можем да видим кой стои зад инвеститора "Глобал Пауър", обясни Капон и допълни "да видим кой няма икономически интерес от строителството".

За нея друг, освен икономическия интерес, има само руската страна.

Според Капон АЕЦ "Белене" е политически проект и Русия има интерес от тази централа, за да подобри стратегическите си позиции в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 09.09.22 г.
fallback