IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Капон: Зад инвеститора за "Белене" отново стои Русия

Няма икономически интерес към централата, а политически, смята депутатът от Единната народна партия

10:01 | 16.10.12 г. 43
Мария Капон: Зад инвеститора за "Белене" отново стои Русия

Темата за АЕЦ "Белене" е толкова важна, колкото е членството ни в ЕС и НАТО, коментира в студиото на bTV председателят на Единната народна партия (ЕНП) Мария Капон. Не е ясно обаче кой ще плати сметката, а всъщност дори не е ясно колко ще струва строителството на втората атомна централа у нас, обясни още тя.

Капон обясни, че сметките са различни - според Румен Овчаров централата срува "4-5 млрд. евро", според Богомил Манчев,  който е председател на Българския ядрен форум и собственик на един от консултантите на проекта за АЕЦ "Белене" – "Риск Инженеринг", цената е 8 млрд. евро, а според последния инвеститор е 10,3 млрд. евро. 

Ако цената е кръгло 10 млрд. евро, или 20 млрд. лева, а проектът се изплати за 20 години, то всяка година трябва да бъдат изваждани по 1 млрд. лева, плюс лихва, която според Капон е около 800 млн. лева. "Дали е държавна или частна тази централата - някой трябва да я плаща", коментира още депутатът.

На базата на тези разсъждения можем да видим кой стои зад инвеститора "Глобал Пауър", обясни Капон и допълни "да видим кой няма икономически интерес от строителството".

За нея друг, освен икономическия интерес, има само руската страна.

Според Капон АЕЦ "Белене" е политически проект и Русия има интерес от тази централа, за да подобри стратегическите си позиции в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
И последно за да не ставам досаден, простичката истина за АЕЦ-а е, че тъкмо групата на ВЕИ-тата имат най-голям интерес от него, защото само чрез евтиния атомен ток те могат да получават субсидии за скъпото си, нестабилно и неефективно производство. Ако има реални противници на АЕЦ-а, това са въглищарите от Марица Изток (не случайно Костов толкова рие) и чисто геополитически противници. При липса на заместващи блокове ще го духат всички - от най-бедните хърби, до т.нар. бизнес и всичко друго е зариване на главата в пясъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
В прогнозите на различните лобита има различни числа - някои твърдят, че изобщо не трябва АЕЦ, други - че вече сме закъснели. Не зная какви биха били "новите технологии", така или иначе практически потенциалът за ВЕЦ е усвоен, за ветрогенератори - почти. Остават ТЕЦ, които са достатъчно мръсни или скъпи (ако визираш на газ). Важен пропуск (а дали не е нарочен) е динамиката на проникване на електромобилите. Така че и да имаме буфер за 2-та блока, вероятно той не е повече от 5г. Истината е, че всеки ден престой оскъпява проекта.Само че когато цените скочат, всички "експерти" ще се покрият, така както се покриха зимата, когато спря износа. Де бяха тогава да говорят за излишък от ток ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
около и малко под инфлацията, и ако предположим средна инфлация от 4% на година, за 10 г. до построването на 1 блок на Белене, включвайки догодина и по-догодина "еднократни" шокове от по 10% с цел стабилизиране на НЕК, цената би станала за гражданите от порядъка на 33 ст. дневна, а при фирмите - около 40 ст. по цени за 2022г. Това при положение, че се строи Белене. Ако не се строи Белене, може спокойно да сложиш каквито си поискаш цени, защото в момента Козлодуй дава около 45% от произведения ток. Не знам с какви нови технологии ще го заместим, още по-интересно ми е какво би станало ако броят на електромобилите надхвърли 100 хил. след 10 г., а за зареждането на един за 100 км. пробек ще ти трябват от порядъка на поне 20 квч. на ден, което означава удвояване на потреблението на ток за въпросното домакинство (ако се топли на ток) и учетворяване (ако е на ТЕЦ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
Значи не разбирам точно въпроса, какво означава "колко ще струва" - предполагам имаш предвид не себестойността на тока от Белене, а колко ще плащат съответните групи крайни потребители. Със сигурност вървим към разделянето на тези групи и фирмите ще бъдат оставени изцяло на свободния пазар, което в момента означава (по данни от различни публикации) между 20% и 30% по-скъп ток. Т.е. ако в момента 1 квч дневна енергия е 20 ст., то за фирмите ще се движи между 24 и 27 ст., но ако приспаднеш ДДС-то, реално ще плащат между 20 и 22 ст. -Догодина се очаква още 10% ръст, вероятно и по-догодина, така че това означава поне 25-30 ст. за бизнеса след 2 г., а след това доста по-бързо повишаване на цените, разбирай поне още 30% "еднократно".При гражданите е доста по различно, поради острата чувствителност и си мисля, че едва ли биха си позволили огромни скоковеПредполагам, че ако се запази тенденцията която съществуваше отпреди ГЕРБ да почнат да управляват, цената на тока да се движи около и малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Страхиле, точно описваш процесите в онзи период. Преживял съм ги. Тогава и аз се поддавах на "политически" обосновки. Пораснах, всъщност нормално си старея вероятно. ВЕЧЕ за ВСИЧКИ стана ясно, че години преди "Прехода", през самия "Преход", а и до днес, всички /да ги наречем икономически процеси/, се управляван от група хора които нямат точен цвят. Цветовете се обявяват и са предназначени за "електората". За тези хора няма значение в какъв цвят ще се вречат за пред хората. Важното е да са в "кръга" и да са в "далаверата". БСП, СДС,ДПС,ДС, НПР,ФГДУМВРПТН.......както и да ги наречеш - това са едни и същи продукти. А ведрия комсомолец Жан е жертван в ролята на бушон. Нали не си мислиш, че на този голобрадко от онова време, некой "дон баро", ще му разреши да се разпорежда с власт и пари.......Иначе процесите като външен изглед си описал точно......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Намериха ЧАСТЕН, ама не беше ЧЕСТЕН :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
Да бе, адски евтино е Белене. Направо да се зачудиш защо не успяхме да намерим частен инвеститор за него.А ролята на държавта е да пази законноста, не да спекулира с цените на енергията след намнайси десетилетия. Само ако беше възможно по линиите, по които изнасяме ток да можем да внасяме при нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"При управлението на Виденов инфлацията стигна до над 250% годишно. При Виденов инфлационният данък, тоест нарастването на цените бе около 58 % годишно. При Виденов икономическият растеж бе отрицателен минус 4.7% годишно. При Виденов инвестициите имаха спад от 9% годишно. При Виденов държавният дълг спрямо БВП се равняваше на 168% . При Виденов основният лихвен процент скочи до 300% годишно........"Колкото и да е некомпетентен човек, на тези хора /"социалистите"/ не би трябвало изобщо да вярва! Поне трябва да се изчака децата им да пораснат, преди изобщо да се вслушва в аргументите им! Те и тогава бяха "убедителни"! Достатъчно убедителни за да наложат волята си управлявайки държавата. Добре, че последния им мандат беше с други две партии. Инъче лошо ни се пишеше.И пак искат и-и-искат да щавят през най - различни схеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Помните ли, че преди 1997 не можеше да става и дума за НАТО и ЕС? Нито за чужди инвестиции. Само за половин мандат БСП доведе средната работна заплата до 12 долара, а средната пенсия до 6 долара. Цените на стоките бяха увеличени над 20 пъти. Банкова система напрактика не съществуваше, парите фалираха заедно с банките, в които бяха внесени. В ликвидация бяха обявени общо 14 банки. Дефицитът на държавния бюджет за 1996 г. бе 10.3 на сто, брутният вътрешен продукт бе с 10.1 на сто по-малко от предходната година. Правителството на Виденов изхарчи валутния резерв и увеличи държавния дълг. БСП остави вихреща се организирана престъпност, финансови пирамиди, разбити държавни служби.".....Пак искат да ни спасяват !:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
Карла
преди 11 години
Уважаеми Руменов (18),Интересно е откъде ползваш тези данни, след като доклада на HSBC не е публикуван. Очевидно се облягаш на трънските сметки на Румен Овчаров, които дори руснаците отдавна отхвърлиха и вече никой, ама никой не говори за 3.9 млрд. евро. Явно това е мил спомен само в детската ти глава. Освен това е добре да знаеш, че смятането на лихвите са цена на кредита и това не са го измислили лошите англичани, а е практика на всички банки по света. Инфраструктурата, за която си прочел някъде, е неразривна част от проекта, защото за разлика от твоя примерен автомобил, тука заедно с автомобила се налага да си построиш и шосе. Т.е. подстанции и далекопроводи и т.н., за да може да си караш автомобила по него. И това в случай влиза в цената на централата. Иначе токът ще си стои в нея и ще могат да си пържат филийки. Такива ми ти работи, драги ми Румене. Има и още много, но притичай до Позитано да ти опреснят информацията и се върни пак с нещо по-смислено във форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още