fallback

Има вероятност да ни намалят наполовина евросредствата за транспорт

Може да се наложи да се откажем от важни инфраструктурни проекти, които бяха предвидени за следващия програмен период

15:25 | 18.10.12 г.

България може да получи наполовина по-малко пари по оперативна програма "Транспорт" през следващия програмен период.

За това предупреди Георги Минчев, управител на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика и участник в работната група по подготовката за проектите след 2014 г., по време на дискусионния форум Railway Projects 2012 за последните инфраструктурни проекти у нас и в Европа.

"Учудвам се на управляващите, че се хвалят с успехите, а ситуацията е много тревожна. От Брюксел има сигнали, че можем да се надяване на под 2,5 млрд. евро след 2014 г. Нека припоним, че през настоящия програмен период страната ни получи 4 млрд. евро", коментира той.

По думите на Минчев може да се наложи страната ни да се откаже от някои ключови проекти, които бяха предвидени за периода 2014-2020 г., защото европейските средства няма да бъдат достатъчни з ареализацията им.

Според председателя на асоциацията има сигнали, че ще отпаднат два стратегически не само за България, но и за региона проекта – изграждането на железопътните линии Видин - София и Радомир - Гюешево. 

Минчев припомни, че до края на март работната група към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията трябва да приключи с подготовката на списъка с проектите, които ще считат за приоритетни през следващия програмен период.

Този списък трябва да бъде одобрен и подписан от ресорния министър Ивайло Московски, а след като бъде разгледан от Министерския съвет ще бъде внесен и в Европейската комисия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 06.09.22 г.
fallback