IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорени са над 3,2 млрд. лв. по оперативна програма "Транспорт"

България има шансове да се превърне в първата държава в Европейския съюз, която може да усвои целия финансов ресурс по програма, заяви министър Московски

21:59 | 28.03.12 г.
Договорени са над 3,2 млрд. лв. по оперативна програма "Транспорт"

Сключени са договори за над 3,2 милиарда лева по оперативна програма „Транспорт”, което представлява почти 84% от бюджета й. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание.

В съобщението на министерството на транспорта и съобщенията се казва още, че плащанията към изпълнителите по проектите вече надхвърлят 989 млн. лв., или около 25% от бюджета на програмата, която разполага с около 4 милиарда лв. 

„Нито една страна-членка не е успяла да усвои на 100% предвиденото европейско финансиране през първия си програмен период. България има всички шансове да се превърне в първата държава в Европейския съюз, която може да усвои целия финансов ресурс по програма”, заяви министър Московски.

По думите му основната цел е да се запази това темпо на работа, като разплатените средства по програмата започнат да се доближават все повече до сумата на договорените.

„За по-голямата част от проектите от индикативния списък на програмата са проведени тръжни процедури и сключени договори, като осем големи проекта са в процес на изпълнение”, обяви министър Московски. Той уточни, че формулярите за кандидатстване на седем от тях са одобрени и от ЕК, като в процес на оценка от комисията е проектът за изграждане на магистрала „Струма”.

През лятото предстои да бъдат открити финансираните по ОП „Транспорт“ лотове 2 и 3 на магистрала „Тракия” и новите отсечки на метрото, каза още Московски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още