fallback

ГЕРБ махна "Белене" от въпроса за референдума

Правната комисия към парламента редактира предложението на левицата и наложи собственото си виждане за въпроса

22:01 | 18.10.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор

След близо 4-часова тежка дискусия на депутатите от парламентарната правна комисия, управляващите наложиха собственото си предложение да отпадне думата „Белене” от формулировката на въпроса за референдума.

След бурен юридически спор за процедурата, по която да бъде гласуван въпросът, народните представители от БСП и ДПС напуснаха заседанието на комисията. Така мнозинството единодушно прие собственото си предложение.

На заседанието трябваше да бъдат обсъдени две предложения за въпрос на референдума за АЕЦ Белене.

Първото, което беше внесено от гражданската инициатива, събрала над 540 хил. подписа в подкрепа на допитването до народа, гласеше: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка “Белене”?

Второто беше на група депутати от ГЕРБ и гласеше: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" 

В крайна сметка беше прието в пленарна зала да се обсъжда следния въпрос: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? Окончателната формулировка на въпроса напълно съвпада с тази от ГЕРБ, но беше "маскирана" като обединяване на двете предложения.

Опозицията настояваше на гласуване от депутатите-членове на правната комисия към Народното събрание да бъдат подложени и двете внесени предложения, а едва след това да се мисли за редакции по въпросите, както и за обединяването им.

Депутатите от ГЕРБ обаче настояваха, че формулировката на въпроса, внесен от гражданската инициатива, не отговаря на изискванията на закона за участието на гражданите в държавното управление и на Конституцията, тъй като съдържа наименованието на конкретен инвестиционен проект – АЕЦ “Белене”.

По закон решенията за осъществяването на конкретни проекти са от правомощията на изпълнителната власт, а не на законодателната или на гражданите.

Според опозицията обаче с предложението си ГЕРБ подменя волята на вносителя на въпроса и опорочава първия референдум, който ще се проведе в България.

Депутатите от БСП и ДПС също така подчертаха, че двете предложения за въпроси следва да се гласуват като две различни процедури за референдум, тъй като са внесени на различни законови основания. Това беше и основният спор по време на заседанието – дали ГЕРБ има правото да слее на практика две различни инициативи и така да се формира окончателният въпрос за референдума.

Народните представители могат да направят нова редакция на въпроса за референдума по време на обсъждането в пленарна зала. Депутатите от ГЕРБ, които членуват в правната комисия на парламента, обаче дадоха да се разбере, че няма да допуснат думата “Белене” да фигурира във въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
fallback