IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът спира преговорите с инвеститора за АЕЦ Белене до референдума*

Бойко Борисов настоява за експертен дебат в парламента по темата, за да се постигне максимална информираност на гражданите

15:20 | 01.10.12 г. 37
Автор - снимка
Редактор
Премиерът спира преговорите с инвеститора за АЕЦ Белене до референдума*

Преговорите с новия инвеститор по проекта "АЕЦ Белене" ще бъдат спрени до провеждането на референдума за втората атомна централа. Това заяви  премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

След като изрази съмнения за начина, по който от БСП са събрали над 500 хиляди валидни подписа за национално допитване по проекта, Борисов каза, че въпреки това референдум трябва да има и да се проведе бързо и отделно от парламентарните избори. 

“Трябва сега да се спрат всички преговори”, заяви министър-председателят и допълни, че „както си плащат за избори Станишевите хора, така си плащат и за референдум, имат много пари - плащат, но така или иначе, спазвайки Конституцията, референдум трябва да се проведе”.

Борисов посочи, че е наложително да се проведе експертен дебат в парламента, а референдумът да бъде много ясно разписан. Премиерът настоява да се даде обяснение кой и откъде ще плати 22 милиарда лева, колко ще струва токът от втората централа, кой ще прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво и други.

„Ще обременим хората с много експертни въпроси и ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа "за" или "против", каза Борисов.

Според премиера на референдума за АЕЦ "Белене" би могло да се гласува по електронен път, за да се спестят пари.

На извънреден брифинг в министерството на икономиката беше обявено, че парламентарната група на ГЕРБ ще оттегли предложението за даване на мандат на правителството за водене на преговори за АЕЦ "Белене" като частен проект.

Като основен мотив бяха посочени новите обстоятелства във връзка с искането за референдум, а именно наличието на 540 хиляди легитимни подписа за провеждането му.

„Имаме по-висшестояща власт - хората, които трябва да вземат решение "за" или "против"АЕЦ "Белене" и в този смисъл предложението за мандат на правителството е редно да бъде изтеглено, каза министър Делян Добрев.

Министър Добрев акцентира върху това, че е много важна формулировката на въпроса за референдума. По негови думи хората трябва да бъдат изчерпателно информирани и да вземат решение на базата на реалностите, при ясни правила и прозрачност. „Как точно ще бъде формулиран въпросът е работа на Народното събрание“, каза министърът.

Той обяви, че предстои широка разяснителна кампания за проекта „Белене“, така че хората да могат да вземат информирано решение. Добрев обаче не можа да обясни как точно ще бъдат представени всички данни, при положение, че част от документите, подписани досега, са засекретени.

Енергийният министър коментира и идеята на премиера референдумът за бъдещето на проекта „Белене“ да бъде извършено по електронен път с думите „Защо не?“. Според него имаме добър опит с преброяването на населението през февруари 2011 година, извършено от Националния статистически институт. Тогава голяма част от хората се „преброиха“ по електронен път.

* Допълнена към 17.55 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 1 rate down comment 0
mishoc
преди 11 години
http://***.japantimes.co.jp/text/nn20121002a4.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Странно , тази информация не излезе никъде другаде освен в Итар-Тасс ? Това не те ли притеснява ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
"В Япония за пръв път след аварията на Фукушима-1 ще бъде построена нова атомна електроцентрала. Компанията оператор Джей пауър е взела решение да възобнови строителството на станция Ома в префектура Аомори, което беше преустановено след събитията от март 2011 г. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС официален представител на компанията. Той посочи, че работата на обекта вероятно няма да може да започне през тази зима. Решението да се възобнови строителството на АЕЦ Ома е било взето, след като компанията-оператор е получила за това съгласието на местните власти. В понеделник министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Юкио Едано заяви, че станцията няма да започне работа преди да премине проверка от специална правителствена комисия. Строителството на обекта е започнало през 2008 г. и е било планирано да бъде завършено до ноември 2014 г. След аварията на АЕЦ Фукушима-1, предизвикана от разрушително земетресение и цунами, строителството беше преустановено."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Почти всички атомни електроцентрали в Европа се нуждаят от по-добри системи за безопасност, и особено планове за предупреждение и действие в кризисни ситуации, заключават експерти след проведени стрес тестове на Стария континент.Според черновата на доклада, цитирана от световните медии, практическия няма АЕЦ, която да не се нуждае от модернизация.Предварителните оценки изчисляват, че необходимите разходи за подобряване на сигурността варират между 30 млн. и 200 млн. евро в отделните централи.Проведените стрес тестове на европейските АЕЦ бяха строги и прозрачни. Те разкриха както плюсовете, така и минусите на общата система на атомната енергетика. Като цяло картината е удовлетворителна, но не можем да си позволим да отхлабваме контрола. коментира Гюнтер Отингер, еврокомисар по въпросите на енергетиката.Пълният доклад на експертите ще бъде оповестен на 18-19 октомври на следващата среща на върха на европейските лидери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 11 години
Имаше ***. Сега остана да кажеш, както често се твърди, че "Нефтохим" е бил продаден за 1 лев. "Нефтохим" и рафинерия, нправена да работи с руски нефт. Второто нещо много често се забравя - доставката с танкери през Босфора е скъпа работа заради високите турски такси. Е, какъв Шел те пати тогава? Без руски петрол и с танкери?А ето я сметката за "Нефтохим":- 101 милиона долара са платени от "Лукойл" за 58% от акциите на "Нефтохим" - 360 милиона долара са платени за покриване на старите задължения на предприятието към фиска от преди приватизацията - 37 милиона долара - за изплащане на скрити задължения на "Нефтохим" към момента на приватизация Значи Църен Ваньо, лош *** дорде не речеш, е продал "Нефтохима" за 101+360+37=498 милиона долара (половин милиард долара) в момент, когато в хазната бяха останали само 300 милиона.Абе май Иван Костов трябваше да се съгласи да докарат тук 200 хиляди косовари. Те щяха да ви отворят очичките доста по-бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
VINS
преди 11 години
А кой продаде Нефтохима на руснаците при положение, че от Шел имаше оферта на 2 пъти по-висока цена Костовисте??????? Никога не съм гласувал за БСП и няма и да гласувам за тях,но не трябва да се разделяме на 2 полюса, защото и по други форуми (не за инвестиции) чета много мнения на русофоби които само като им споменеш нещо за Русия, руско и т.н. и веднага се разпискват. За мен референдума трябва да е ще позволим ли на САЩ да ни ограничават в енергетиката или не, ане дали трябва да има АЕЦ Белене, всичко друго са политически шантажи за цени, срокове и т.н. Аз загубих вяра в референдума независимо от крайният резултат защото дори да кажем да американското *** ще измисли пак някакъв друг политически трик за да не се почне АЕЦ (Белене, Козлодуй, или друг) докато той е на власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 11 години
Уф, аман от платени драскачи. Защо си хабиш времето тук, за да дращиш по въпроси, от които си нямаш понятие? Защо защитаваш тезата на отявлените мошеници около "ядрения кръг" у нас? *** пробутване на "американски" инвеститор с много съмнителни участници в него? Става въпрос за откровен грабеж, не за строеж. Колко ще успеят да измъкнат, ще стане ясно доста по-късно. Но някои от консултантите и участници в "американската" връзка са отдавна за завора, а според моето скромно мнение, само въжето може да ги озапти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 11 години
В Финландия проекта е забавен и до момента надхвърля двойно бюджета си , Франция планира да намали дела на атомната си енергетика до 50 % , В Словакия проекта също е заварен - по принцип трябваше да е готов 2013 г. и удължават срока с още една . Реално се достроява това което е започнато и е в напреднал стадии на завършване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 11 години
Цанков камък седесарите ли го направиха ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
3 държави от ЕС в момента изграждат нови ядрени мощности - Финландия, Франция и Словакияhttp://***.euronuclear.org/info/encyclopedia/n/nuclear-power-plant-europe.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още