IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Да изчакаме реферндума, преди да водим преговори за АЕЦ „Белене“

Държавният глава изрази недоумение защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро инвеститор, след като практически сме в процедура по референдум

12:48 | 01.10.12 г. 13
Плевнелиев: Да изчакаме реферндума, преди да водим преговори за АЕЦ „Белене“

Президентът Росен Плевнелиев препоръча парламентът да изчака референдума за съдбата на АЕЦ „Белене“ преди да бъде даден мандат на правителството за преговори с появилия се американски инвеститор - фондът „Глобал пауър консорциум“, предаде БТА.

Като напомни, че консорциумът не е стратегически инвеститор и няма никакъв опит в ядрената енергетика, държавният глава заяви, че референдумът трябва да се проведе, защото в противен случай ще нанесем удар по демокрацията в България. Той допълни, че е необходима пълна прозрачност по енергийните проекти, така че хората да бъдат коректно информирани, за да направят своя избор.

„Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно трябва да направим референдум. Иначе ще нанесем удар по демокрацията в България. Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор“, запита държавният глава. 

Според него правителството правилно е поставило множество условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор. Плевнелиев е категоричен обаче, че първо трябва да се вземе под внимание волята на хората.

Искането за национално допитване относно строителството на втора атомна централа на територията на страната беше поискано от БСП. В подписката фигурират имената и подписите на близо 700 хил. души, а проверката на ГРАО показа, че валидни данни са дали над 500 хиляди. С това е спазено законовото изискване за свикване на референдум.

Президентът обаче предупреди, че преди пристъпване към националното допитване трябва да бъдат проведени множество дебати по темата – да бъдат обяснени всички параметри и цифри, както рисковете и алтернативите.

„Нека никога повече решенията за българската енергетика не се взимат на тъмно и не се стартират милиардни проекти без договор“, препоръча Росен Плевнелиев.

Референдумът за бъдещето на АЕЦ „Белене“ ще бъде първият в демократичната история на страната. Все още няма конкретна дата за провеждането му.

Категорично против нови обсъждания по проекта „Белене“ пък се обявиха от ДСБ. На специална пресконференция лидерът на партията Иван Костов поиска правителството да прекрати всички преговори за изграждането на атомната централа, тъй като в противен случай би излязло, че се прикриват злоупотребите по този проект.

Управляващите не са направили нито едно от действията, които произтичат от решението на Народното събрание за прекратяване на строителството на централата, смятат „тъмносините“. Според тях не е уведомен руският доставчик за прекратяването на проекта, нито пък е поискано от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да откаже лиценз на техническите проекти. „Вместо това се появи информация, че премиерът, зад гърба на Народното събрание, е водил преговори с неясен и недоказан кандидат“, коментира още Иван Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Не се бой. Той ББ и сега се готви да подмени въпроса. И неговите "експерти" по неслучване на нещата, като Цецка Цачева вече дадоха явна заявка за това. Пък "развитие" на нещо си е всичко, което се случва от сега насетне. Дори затварянето на енергоблокове и на цяла АЕЦ. Дали с държавни или с частни пари, простите хора няма да разберат разликата. Всеки ден виждам такива граждани, невежеството е върховно, скръбта пълна, да ти се дореве. И повечето от тях нямат идея, че, с частни капитали, АЕЦ ще може много по-свободно да вдига цените просто поради собствеността в/у активите...Което ББ и цели. ИЗОБЩО НЕ МУ ПУКА на премиера - вярвате, или не - за цените, които плащате вие. Виж, как да се пренасочат едни парични потоци към едни /други/ сметки, почти със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
След това се публикуват всички параметри по въпроса. Как ще се строи централата - с държавно или частно финансиране, на каква цена и т.н. И точно след като се уточнят тези въпроси може да се проведе референдум за строежа на АЕЦ Белене, така че хората да гласуват по конкретен въпрос за да може да са наясно искат или не. Разбира се за бавно схващащите смисъла на демокрацията овчици е важно там да гласуват на рвеферендум - дори и по общ и неясно формулирн въпрос като да се развива ли ядрената енергетика на площадката в Белене. Което всеки може да се тълкува както си иска. Самият факт, че президентът призовава към референдум, но сам признава, че трябва да се определи какво точно да се питат хората говори за дебилността на искащите референдум. Искат референдум без да са наясно за какво точно искат референдум. Аман от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
Ани явно и ти като повечето българи не можеш да схванеш идеята на референдумите. Ако вместо да се жалваш как нагляри не давали на горките хора да ползват правото си на вот, а швейцарците гласували за цвета на кофичките ползваше главата си да мислиш логично щеше да разбереш. Обяснявам простичко като за трудно схващащи идеята на референдумите. Ако направя една анкета "Искате ли слънцето да изгрява от запад" и събера 500 000 подписа трябва ли да се проведе референдум по въпроса? Сега вече схващащ ли? Референдум има смисъл да се прави само по конкретен въпрос по който държавата може да направи нещо. Въпросът "Да се развива ли ядрената енергетика на площадкатв в Белене" е *** и само *** може да иска референдум по него. Референдума би имал смисъл след като експерти се изкажат подходяща ли е площадката, безопасна ли е централата и заключат, че тя може да се построи там. 1/2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Ще ти кажа, моето мнение. За всичко което си изброил, без последното. Там където наистина са нужни експерти, подготвени технически и МНООООГО ВАЖНО с достъп до необходимата информация, нужна за анализ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Ами хайде да ни кажеш кога все пак и за какво може да благоволите да питате хората в тази държава, които в края на краищата плащат сметките?За влизането на България в НАТО пяна пуснаха властимащите по онова време, че народът не може да прецени ЗА или ПРОТИВ ли е за влизането ни във обвързващ военен съюз!За влизането ни в ЕС пак същото - не бил компетентен суверенът да реши! Идеите за допитване дали да затваряме 1 - 4 блок на Козлодуй пак! Кунева и Монката Паси взеха решение, щото са по-умни от милионите образовани, работещи и плащащи данъци българи!Сега за бъдещето на ядрената ни енергетика изведнъж един пожарникар и неколко лапета с незнайна квалификация се оказаха пак по-компетентни по въпроса!Швейцарците правят референдуми за цвета на уличните кофи, наште баровци все не могат да намерят достатъчно значима тема да питат хората какво мислят! Аман от нагляри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
dakl
преди 11 години
Клуонът -папагал, който съвместява междувременно и ролята на държавен глава отново изрази на висок глас "собственото " си мнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Да ме поправи някой, ако греша. Но в по-новата ни история, това кой по ред одобрен референдум е? Въпреки многократно до сега събираните необходими подписи и завеждани подписки. Да не говорим, кое наистина е предмет на един референдум и кое - не. Цирк, театър, комедия и прочие определения са уникално слаби за да опишат виртуозната наглост на "политиците".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
Народа е толкова ***, че дори не може да схване за какво може и за какво не може да се прави референдум. За кое точно ще гласува народа след като референдума се прави преди да се знае има или няма инвеститор т.е. народа ще гласува без да знае кой ще плаща. Ами гениално. И как ще се знаят всички параметри и цифри като преговорите с евентуалния инвеститор дори няма да са започнали. Цирк. А подписката на БСП е толкова малоумно формулирана, че само пълен *** може да мисли, че по този въпрос може да се проведе референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Александър_
преди 11 години
Един глас на експерт ще е равен на гласа на българския народ. Българският народ не е само *** с кебапчета. Да се отрича правото на българският народ на пряка демокрация е изключително цинично. Най-върховният закон в България е Конституцията и Конституцията ясно гарантира правото на народа на референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Няма по-точен изказ! +1! Дано има начин да го прочетат всички в БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още