IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Ветото върху строежа на АЕЦ "Белене" ще отпадне, ако получим изгодна оферта

Investor.bg ви предлага някои от първите коментари по темата за възобновяване на проекта „Белене“

18:03 | 26.09.12 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Добрев: Ветото върху строежа на АЕЦ "Белене" ще отпадне, ако получим изгодна оферта

Засега няма да се отменя решението на правителството и на парламента за спиране на изграждането на АЕЦ „Белене“. Забраната върху строежа на втората атомна централа ще отпадне, ако получим задоволяваща страната ни оферта.

Това заяви пред журналисти в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод на проявения инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ „Белене” от американска компания.

Добрев акцентира върху това, че засега става въпрос за мандат за преговори, които трябва да завършат с определени условия, оферта на инвеститора към НЕК и правителството. Той увери, че ако се стигне до такъв етап, офертата ще бъде представена публично пред депутатите и ще се разисква дали страната ни е съгласна да рестартира строежа.

Икономическият министър заяви, че правителството на ГЕРБ не е против проекта, а го е прекратил изцяло по икономически причини.

„Ние не сме против и никога не сме казвали, че сме против по принцип този проект, прекратихме го, защото държавата не може да го финансира без стратегически инвеститор“, подчерта Добрев.

Според него е напълно реално, при определени условия, проектът да е на сто процента частен, каквито случаи е имало и в други държави, сред които САЩ. 

„За да започнат обаче преговори, е нужно Народното събрание да даде мандат, тъй като има решение на парламента, с което упълномощава кабинета, в частност министъра на енергетиката“, да приключи с проекта, коментира Добрев.

Той допълни, че този мандат трябва да бъде с определени ограничения - да не се обвързваме с държавни или корпоративни гаранции, с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия, инвеститорът да покрие направените до момента от НЕК разходи, за да придобие активите.

Министърът не се ангажира да потвърди или отхвърли опасенията, че зад всичко това стои "дългата ръка на Русия". И категорично заяви, че ще искат от компанията гаранции, че има парите и капацитета да реализира такъв проект в България. „Важно е да имаме сигурност, че не е случаен“, допълни Делян Добрев.

На въпрос за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" икономическият министър отговори, че това е все още възможност, но с това изключение, че „ако се реализира "Белене", няма да го има реакторът, който в момента се опитваме да включим в хибриден проект, а ще станем по-гъвкави в това отношение“.

Въпреки развоя на събитията парламентарна анкетна комисия, която да проучи всички договори по "Белене", ще има, увери още Добрев. Той обаче изрази съмнения, че в тази ситуация не е ясно доколко публични могат да станат  споразумението и анексите към него, защото ще сменят своя титул и ще станат споразумения между "Атомстройекспорт" и новата компания, която ще поеме всички задължения.

Той обаче е категоричен, че изразходването на средства и вземането на решения трябва да излязат наяве.

Investor.bg ви предлага експресни коментари по темата за възобновяване на проекта „Белене“:

Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
"Забележете всички тези хора които познаваме от българския политически и корпоративен фолклор /с малки, но забележителни изключения/ разчитат да вземат своето в процеса на разходване на средства от много милиарди долари, но нито един от тях няма да гарантира за приходите. В този смисъл технически погледнато не ги интересува текущата и бъдеща несъстоятелност на проекта Белене в бъдеще време винаги има на разположение опцията да обяви фалит. А както е известно прекалено големите не фалират държавната патерица е винаги наблизо." И.Василев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е това е така , защото никой не схваща елементарния факт че като си решил да строиш АЕЦ ставаш заложник - на човека с технологията , на човека с парите и т.н. . Нали това все пак не са 50-100 собственика с ФЕЦ на който можеш да им сваляш цената когато си поискаш ? Нито собственици на ТЕЦ на който също ти като единствен купувач можеш да им кажеш че тази година ще им плащаш за студен резерв ? При АЕЦ си 100 % зависим :) а не независим както много хора си мислят . Моите уважения - много точно си описал проблема . Строим Белене и денацификацията в голяма степен отива на кино
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
БОКО, Бъди честен... ТА, КАКТО КАЗАХ, КОГАТО ТУК БЕШЕ ХИЛАРИ - Признай, че газовия "балон" НАБУКО" се спука... - ГАЗ НЯМА...!!! - НО, И ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ МОЖЕМ СПОКОЙНО ДА ЗАБРАВИМ..., защото ИДВА РУСКИЯ ГАЗ ОТ ЮЖЕН ПОТОК, КОЙТО ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАХРАНВА И НАБУКО!!!- Кажи си Боко - Когато Путин беше тука нали го пита Що така скъпа газта за нас, и той рече съвсем точно На границата край Русе ви я продаваме 4 пъти по евтино от цената на която достига до крайният Ви потребител, това си е ваш проблем ЗАТОВА ХИЛАРИ КЛИНТЪН ТИ ЗАПОВЯДА - БОКО НА БЕГОМ, ПРИ ПУТИН И ПОДПИСВАШ ЗА:1. ... ГАЗОПРОВОДИТЕ НАБУКО И ЮЖЕН ПОТОК ДА СЕ СЛЯТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ... И ДА СЕ ПЪЛНЯТ С РУСКИ ГАЗ, ОТ ЮЖЕН ПОКОК, ЗА Д А СЕ ЗАОБИКОЛИ, ОСВЕН УКРАЙНА И ТУРЦИЯ!!!2. Да се строи АЕЦ-Белене, НО ВМЕСТО С БЪЛГАРСКИ ПАРИ, СЪС СЕДЕМТЕ МИЛИАРДА ДОЛАРА НА АМЕРИКАНСКИЯ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕН ФОНД!!! - ЗАТОВА ПЪРВОНАЧАЛНО ИЗЛЪЖИ НЕЩО ПРИМЕРНО ГАЗОВА ЦЕНТРАЛА В БЕЛЕНЕ ИЛИ СЕДМИ БЛОК В КОЗЛУДУЙ"- КОЛКО ПРОСТО И ПРЕДВИДИМО Е ВСИЧКО - ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА НИ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ АМЕРИКАНСКИ, ЧЕШКИ И АВСТРИЙСКИ ПЕНСИОНЕРИ, А БЪЛГАРСКИТЕ - ЩЕ ДАХАТ СУПАТА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Не знам човек, интелектуалното ниво напоследък е ниско, та ниско. Просто съм поразен от простотията на нашия народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
ivancholak
преди 11 години
малеее, колко си прав.... Точно в 10-ката, поздравления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Абе никой ли не зацепва елементарният факт, че когато се построи мощна енергийна мощност с над 50% участие на чужд собственик, и когато тази мощност стане основна след спирането на действащите реактори на АЕЦ Козлодуй, този чуст собственик ще може да ни изнудва с цената на тока, защото ще ни е хванал за гушите? "Или ще плащате яко, или ще стоите на тъмно" - така ще ни каже !!! Колко *** трябва да си, за да не осъзнаваш това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Ivel
преди 11 години
Май на някои хора започна дам пари под ***, в началото бяха толкова категорични не може да ни осъдят ама явно са ходили на юридическа консултация и сега спасяват задиците. На мен лично този фарс ми прилича на американската помощ за България по Жельово време със заразена царевица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 11 години
Най-накрая да се съглася с теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Vesko94
преди 11 години
Лично аз бих се съгласил да има "Белене", но само ако се построи от немски, френски или американски инвеститор. Време е да се отърсим от руската енергийна зависимост. Единственото притеснително нещо е, на каква цена, след това, ще продава тока новата централа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още